Društvo

Foči i Bijeljini nove gimnazije, o Banjaluci se tek razmišlja

Foči i Bijeljini nove gimnazije, o Banjaluci se tek razmišlja
Foči i Bijeljini nove gimnazije, o Banjaluci se tek razmišlja

SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je Srni da će 2014. godina, kada je riječ o ovom ministarstvu, biti godina kvalitetne pripreme za zakonska rješenja u 2015. godini.

"To znači da ćemo se u domenu obrazovanja u 2014. godini baviti isključivo analizom nastavnih planova i programa, nastavnih sadržaja, pripremom zakonske regulative, koja bi trebalo da u 2015. godini ide u domenu osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te kvalitetnom pripremom za krupne sistemske promjene u kompletnom obrazovnom sistemu Republike Srpske", istakao je Mutabdžija.

On je najavio da će se naredne godine krenuti u reformu srednjeg obrazovanja, koja podrazumijeva stvaranje pretpostavki za otvaranje tri nove srednje škole.

"Prva, i koja je za nas u ovom trenutku najvažnija, je otvaranje matematičke gimnazije u Foči u okviru Srednjoškolskog centra, s ciljem da u tu školu dovedemo talentovane učenike od Trebinja do Han Pijeska i stvaramo naučnu bazu za Prirodno-matematički fakultet na Palama", rekao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, druga važna stavar je da u Bijeljini bude otvorena multilingvalna škola, koja će biti vezana za francusko govorno područje i da se stvore pretpostavke da u tom gradu, vjerovatno, bude formirana i takozvana "aj-bi" gimnazija, ili odjeljenje sa međunarodnim bakaleuratom.

On je istakao da je i dalje otvorena ideja o drugoj banjalučkoj gimnaziji.

"Obrazovni sistem u Republici Srpskoj iskazuje svoju koherentnost i snagu da funkcioniše uspješno u svim svojim segmentima, sa velikim izazovima koji su pred nama, prije svega u domenu visokog obrazovanja", naveo je Mutabdžija.

On je ocijenio da je ova godina, kada je riječ o Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, bila veoma dinamična i puna izazova.

"Nadam se da smo odgovorili na glavna pitanja. Kao ministar, zadovoljan sam ovim što smo uradili", rekao je Mutabdžija i dodao da je ostalo još dosta stvari otvorenih.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije