Društvo

GEN samit u Beču: Inovacije za bolji rad medija

GEN samit u Beču: Inovacije za bolji rad medija
Foto: Ilustracija | GEN samit u Beču: Inovacije za bolji rad medija

BEČ - Sedmi GEN samit ("Global Editors Network") zvanično je otvoren u austrijskoj prijestonici Beču, a ove godine najznačajnije medijsko okupljalište privuklo je više od 750 učesnika iz cijelog svijeta, urednika, novinara, direktora medijskih kuća i direktora start-up preduzeća i inovatora.

Oni su došli na međunarodnu medijsku konferenciju da predstave svoje novitete koji su usmjereni ka poboljšanju i olakšavanju rada medija.

Naziv prve tačke programa je bio "Virtuelna realnost je došla da ostane. Šta je sljedeće za novinarstvo?"

Panelisti su bili najveći stručnjaci u ovoj oblasti, između ostalog i Bin Gu, poznata ličnost iz medijskog sektora u Kini, koji već 10 godina radi kao moderator na CCTV-u, najvećoj televiziji u Kini.

Gu je napravio prvo profesionalno VR kino na svijetu i svoja iskustva je podijelio na samitu.

Tokom razgovora je istaknuto da se tehnologija stalno razvija i redakcija sebi ne može priuštiti da zaostaje u novom polju.

Jučerašnja predavanja otvorio je Ričard Gingras, jedan od predsjednika "Googla" i svakako jedan od najznačajnijih gostiju.

Njegovo predavanje se odnosilo na poziciju u kojoj se trenutno nalaze vijesti i gdje bi trebalo da budemo u budućnosti.

"Koliko ljudi dnevno se samo obrati gospodinu Googlu u potrazi za savjetom iz oblasti medicine i zdravlja? Možemo li u takvim slučajevima vjerovati da je treća strana stvarno dovoljno kompetentna za odgovor", iznio je Gingras pitanje tokom predavanja.

Više od 30 zakazanih sesija biće podijeljeno u tri teme, a svaka će obilježiti jedan konferencijski dan: "Dan prekida" (Disruption Day), "Dan inovacija" (Innovation Day) i "Dan saradnje" (Cooperation Day).

Na GEN samitu se nalazi i ekipa novinara iz Bosne i Hercegovine, koju čine predstavnici "Nezavisnih novina", portala Klix, "Avaza" i "Oslobođenja", Magazina Start i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije