Društvo

GPBiH: Veoma dobri rezultati saradnje sa Interpolom

GPBiH: Veoma dobri rezultati saradnje sa Interpolom
Foto: Ilustracija | GPBiH: Veoma dobri rezultati saradnje sa Interpolom

SARAJEVO - Granična policija BiH ostvarila je u ovoj kao i u prethodnoj godini veoma dobre rezultate u graničnim provjerama, posebno u identifikovanju lica i dokumenata za kojima su posredstvom Interpola raspisane međunarodne portage, saopšteno je iz Granične policije BiH.

"U skladu sa Sporazumom potpisanim s NCB-om Interpol Sarajevo, službenici Granične policije BiH direktno pristupaju relevantnim bazama podataka Interpola, čime je značajno unaprijeđen kvalitet obavljanja graničnih provjera. Granična policija BiH, u skladu s nadležnostima, jedan je od najvećih korisnika baza podataka Interpola u Bosni i Hercegovini, što značajno doprinosi ukupnoj bezbjednosti u okruženju”, saopštila je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Ona je navela da su u prvih devet mjeseci ove godine pripadnici Granične policije BiH koristeći baze Interpola uhapsili su 20 i evidentirali 63 lica s mjerom lociranja. Evidentirano je 129 lica u 402 prelaska državne granice koja se u bazama vode zbog kriminalne prošlosti ili se zahtijeva dostavljanje informacija o njihovom prelasku.

"Na osnovu podataka sadržanih u SLTD (stolen/lost travel document) bazi podataka Interpola, službenici GPBiH pronašli su i privremeno oduzeli 470 stranih dokumenata (408 ličnih karata i 62 pasoša) koje potražuju države članice Interpola.  Riječ je o dokumentima Hrvatske (312), Njemačke (47), Španije (13), Austrije (12), Francuske (12), Srbije (11), Slovenije (10), Poljske (7), Italije (6) i dr. U prvih devet mjeseci 2017. identifikovano je pet vozila koja potražuje Interpol", stoji u saopštenju.

Uz to, navodi se da pripadnici GPBiH, prema primljenim zahtjevima, u kontinuitetu dostavljaju informacije o prelasku granice bezbjednosno interesantnih lica i vozila, kao i operativne podatke potrebne državama članicama za istraživanje i procesuiranje krivičnih djela.

"Pripadnici GPBiH u 2017. aktivno su učestvovali u četiri međunarodne operativne akcije u organizaciji Interpola (Opson, Pegasus, Balkan triger, Pangea) i dvije pod okriljem Europola (Jad i Dragon) u cilju sprečavanja trgovine i krijumčarenja ljudi i suzbijanja svih drugih vidova prekograničnog kriminala (krijumčarenja oružja, eksploziva, lijekova i uopšte medicinskih sredstava, duvanskih proizvoda, hrane, alkohola i dr.)",  saopšteno je iz Granične policije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije