Društvo

Gazde otpuštaju majke, jer su uz svoju bolesnu djecu

Gazde otpuštaju majke, jer su uz svoju bolesnu djecu
Gazde otpuštaju majke, jer su uz svoju bolesnu djecu

SARAJEVO - Neopisiv je šok koji doživi cijela porodica kada dijete oboli od malignog oboljenja, a jedan od problema koji ih dodatno opterete dolazi od poslodavaca, koji daju otkaz majci jer je ovo bolest koja se dugo liječi, ukazala je Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".

"Problem koji se javi dok su djeca na liječenju je bolovanje majki. Često dobijaju otkaze. Ovo je bolest koja se dugo liječi. Majka mora da bude uz dijete. Majke u privatnim firmama nisu zaštićene, dobiju otkaz. Na to ćemo ukazivati u Parlamentu FBiH", kazala je Kamerićeva.

Problem na koji će ukazati 23. februara na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je i taj da nakon liječenja djecu koja navrše 18 godina nema ko da vodi, a praćenje je neophodno.

"Ljekar opšte prakse nije kompetentan. Treba ljekar koji zna šta je dijete dobijalo i kakve su posljedice citostatika i da prevenira kasne posljedice. Na primjer, srčani problemi su česti. Djeca od 18. godine nisu ničija. To sistem treba da napravi", istakla je Kamerićeva u petak, povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, koji se obilježava 15. februara.

Kada je u pitanju pomoć države, istakla je da je i tu velika borba, te da su i za roditeljsku kuću u Federaciji BiH tri godine čekali samo dozvolu za gradnju i sami su uspjeli osigurati donacije, da bi se kasnije uključile neke institucije. Otvorenje roditeljske kuće, u kojoj će biti stalno smješteno deset porodica, najavljeno je za 26. april.

"Planiramo da s institucijama sistema pregovaramo o modelu finansiranja. To je veliki objekat i treba ga održavati i finansirati aktivnosti koje ćemo u njemu provoditi", kazala je Kamerićeva.

U BiH od raka godišnje oboli 50 do 60 mališana, samo aktivno liječenje traje dvije godine, ali je procenat izlječenja veći od 80 odsto, dok je prije rata to bilo ispod 10 dosto. Najčešće oboljenje, prema riječima predstavnika udruženja, je akutna limfoblastna leukemija, što je bolest krvotvornog tkiva.

"To su najteži pacijenti. Nema teže rečenice nego reći roditelju - dijete vam je bolesno od leukemije, tumora mozga, tumora limfoma", kazao je u petak Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike, u kojoj, vidjeli smo, nažalost leže i bebe.

Hasanbegović je, pak, istakao da nigdje ni u jednoj grani nije napravljen takav pomak u liječenju kao u dječjoj hematoonkologiji.

"U zadnjih 15 godina naši rezultati su da imamo preko 500 izliječene djece. U svijetu je tendencija rasta oboljelih jedan odsto, ali i procenat izlječenja se povećava za jedan odsto", rekao je on i dodao da liječe djecu iz cijele BiH, te da liječenje dugo traje, a djeca su za kliniku vezana godinu dana.

Hasanbegović je napomenuo da su prošle godine napravili velike pomake te imali dvije uspješne autologne transplantacije, koje se rade samo u tri centra u bivšoj Jugoslaviji, i da će budućnost biti u razvoju transplantacione medicine i edukaciji mladih kadrova.

Projekat roditeljske kuće nazvao je najboljim na Balkanu, istakavši da će pomoći ljudima iz Bihaća, Brčkog, Tuzle i drugih bh. gradova da budu blizu klinike i moći će brzo reagovati kada dijete dobije temperaturu.

"Srce" i "Iskra" za podršku

Veliku podršku roditeljima i njihovoj dječici pruža Udruženje "Srce", čija je misija pomoći im u teškim trenucima tokom liječenja, ali i poslije.

U ovom udruženju su istakli da je u Banjaluci osnovano Udruženje "Iskra", koje takođe okuplja roditelje djece oboljele od malignih oboljenja, te da je plan da ubuduće nastupaju zajedno kao mreža.

U BiH godišnje od raka oboli 50 mališana, ali je procenat izlječenja veće od 80 odsto

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije