Društvo

Glad natjerala divlje zvijeri u sela, mještani u strahu od vukova i šakala

Glad natjerala divlje zvijeri u sela, mještani u strahu od vukova i šakala
Foto: Ilustracija | Glad natjerala divlje zvijeri u sela, mještani u strahu od vukova i šakala

GRUDE, BANJALUKA - Gladni šakali i vukovi, tumarajući šumama, spuštaju se sve češće i do seoskih domaćinstava, gdje napadaju domaće životinje.

U grudanskim selima vukovi su u nekoliko navrata, pored ovaca, napadali pse i rastrgali ih, dok su u pojedinim dijelovima banjalučke regije primijećeni šakali s kojima se lovci bore.

Mještani Dragića u Grudama u strahu su od gladnih vukova koji haraju ovim krajem, gdje su ovih dana raskomadali psa, a takvo iskustvo imaju i stanovnici u mjestima Borajna i Tihaljina, gdje su takođe zabilježeni napadi divljih zvijeri na domaće životinje i pse.

Razlog najezde vukova u Hercegovini, prema pričama lovaca, je to što je zavladala glad nakon prošlogodišnjih požara u Dalmaciji pa su biokovski vukovi u potrazi za hranom proširili svoj teren.

Kako su za "Nezavisne" potvrdili iz Hrvatskog lovačkog udruženja "Malič" iz Gruda, zabilježeno je više napada na ovce u ovom kraju, a napadnuto je i osam pasa. Na sreću, vukovi dosad nisu nasrtali na ljude.

"Viđaju se na sve strane. Vukovi su životinje koje za noć mogu proći i po 80 km. Rijetko ih viđamo u čoporima, uglavnom se kreću sami", rekao je Emil Juričić iz ovog udruženja i dodao da vukovi kod nas nisu zaštićeni, te da su ih njegove kolege lovci odstreljivali.

Nakon završetka sezone lova pokušaće naći neko trajnije rješenje kako bi se zaštitili od gladnih životinja, čiji je broj za sada nepoznat.

"Nemamo podatke koliko vukova tumara šumama, ali tamo u četvrtom mjesecu, kada se završi sezona lova, moći ćemo okvirno znati koliko ih je bilo, jer su lovci okvirno vršili prebrojavanje", rekao je Jurčić i dodao da u ovom kraju ima i dosta lisica.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" iz Banjaluke kažu da nemaju problema s vukovima, ali zato znaju za šakale, koji se povremeno pojavljuju.

Šakali tumaraju i šumama na području Laktaša, a kako su nam potvrdili u Lovačkom udruženju "Kozara", oni polako naseljavaju teren.

"Dolaze iz pravca Ivanjske i Broda. Viđani su i u skorije vrijeme, a jedan je odstrijeljen prošli vikend. Ima ih sve više na ovim prostorima i sve smo aktivniji po pitanju njihovog odstrela", kazao je Borislav Jeremić, glavni lovovođa u Lovačkom udruženju "Kozara" iz Laktaša.

On je istakao da šakali nisu napadali ljude, već samo nisku divljač. Šakal je jedna vrsta divljeg psa, nešto manja od vuka.

U Lovačkom udruženju "Kuna" iz Jajca kažu da u tom kraju probleme prave vukovi, koji napadaju ovce i koze, a nije rijetkost i da se u selima pojave šakali i medvjedi.

Medvjedi su oko Božića, kako ističu, prošetali kroz sela na području ove opštine, ali nisu napadali životinje niti ljude.

"Na 11 mjesta imamo prijavljene štete od vuka, koji je napadao ovce i koze. Šakala ima više nego što bi trebalo da ih bude, ali nisu pravili probleme", kažu iz ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije