Društvo

Golić: Opština Kneževo nije mogla izdavati ekološku dozvolu

Golić: Opština Kneževo nije mogla izdavati ekološku dozvolu
Golić: Opština Kneževo nije mogla izdavati ekološku dozvolu

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je resorno ministarstvo poništilo ekološku dozvolu koju je opština Kneževo/Skender Vakuf dala maloj hidroelektrani Ilomska, jer lokalna zajednica nije nadležna za to.

Golićeva je pojasnila da je opština Kneževo/Skender Vakuf dala i građevinsku dozvolu po ranijem zakonu, prema kojem je za male hidrolektrane mogla da donosi takvu odluku, dok ekološku nije mogla ni po ranijem ni po važećem zakonu.

"To smo vratili u proceduru u skladu sa zakonom. Investitor je morao da utvrdi studiju, provedena je prethodna procjena uticaja na životnu sredinu koja je bila izložena u opštini i na kraju je izdata ekološka dozvola, jer na nju nije bilo nijedne primjedbe", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Upitana zašto nije Gradskoj upravi u Banjaluci naredila da poništi građevinsku dozvolu izdatu preduzeću "Aragosta", a što je bila u obavezi sudskom presudom od 19. marta, Golićeva je rekla da je Ministarstvo početkom aprila uputilo zahtjev za vanredno preispitivanje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

"To je praksa Ministarstva; sve sudske instance se iscrpe i na kraju sud odluči čija je žalba osnovana, a čija nije. To je u sudskom postupku", naglasila je Golićeva.

Ona je dodala da je presuda Ministarstvu dostavljena 18. ili 19. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije