Društvo

Golićeva uručila opremu za razdvajanje otpada

Golićeva uručila opremu za razdvajanje otpada
Golićeva uručila opremu za razdvajanje otpada

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je danas zaštićeno područje za upravljanje resursima "Univerzitetski grad" i uručila predstavnicima Univerziteta u Banjaluci doniranu opremu za razdvajanje otpada.

Golićeva je, u okviru predstavljanja projekta "Uspostavljanje sistema integralnog upravljanja otpadom u zaštićenom području Univerzitetski grad", uručila 16 diniranih kontejnera i 24 kanti, te navela da je riječ o primjeru kako bi svaki grad i opština u Srpskoj trebalo da urede ovu oblast.

"Univerzitetski grad broji 11.000 stanovnika, a jedan od negativnih faktora koji utiču na njegovo funkcionisanje je odlaganje otpada na mjesta koja nisu za to predviđena. Zato smo uz pomoć Fonda za zaštitu životne sredine, Rektorata i firme `Euro beta` postavili kontejnere u koje će biti odlagani plastika, staklo, metal i komunalni otpad", kaže Golićeva.

Ona je rekla da od odvajanja ovih vrsta otpada studenti mogu imati materijalnu korist, ukoliko sve bude propisno kontrolisano.

"Projekat je osmišljen u studentskom Kampusu i, ako gospodin Igor Radojičić postane gradonačelnik, Banjaluka bi do 2025. godine mogla da liči na ovaj mali grad", poručila je Golićeva.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske Srđan Todorović naveo je da će Fond, u skladu sa odlukom Vlade Srpske i Univerziteta u Banjaluci, finansirati ovaj projekat zajedno sa firmom "Euro beta" kao operaterom sistema upravljanja otpadom.

"Namjera je da se u potpunosti zaokruži upravljanje otpadom u Kampusu i da to bude primjer za druge", rekao je Todorović.

Prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je institucijama i svim učesnicima projekta na uvođenju sistema za uklanjanje smeća u Kampusu.

Narodni poslanik Igor Radojičić, koji je ranije inicirao ovaj projekat, naglasio je da je ovo tek početak šire ideje.

"Cilj je da Banjaluka u narednih osam godina bude potpuno pokrivena sa projektima razdvajanja otpada, što bi istovremeno donijelo čistoću i ekonomske efekte", rekao je Radojičić, koji je i kandidat SNSD-a, DNS-a i SP za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izborima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zoran Grahovac je rekao da će studenti od sada, ne samo razdvajati i reciklirati otpad, već i podizati vlastitu svijest o važnosti očuvanja životne sredine.

Momčilo Antonić iz firme "Euro beta" istakao je da je vrijednost njihove donacije 10.000 KM, te da će ovi kontejneri omogućiti i rasterećenje regionalne deponije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije