Društvo

Grad veličine oraha uništio usjeve

Grad veličine oraha uništio usjeve
Grad veličine oraha uništio usjeve

GRADIŠKA - Poljoprivrednici iz Gradiške ogorčeni su jer je olujno nevrijeme, praćeno gradom i do veličine oraha, u četvrtak naveče pričinilo veliku štetu usjevima u selima na području ove opštine.

Milutin Misimović, šef lokalnog Odsjeka za poljoprivredu, precizirao je da je grad štetu pričinio na ratarskim i povrtarskim kulturama u selima Jelići, Bistrica, Cerovljani, Berek, Elezagići, Mašići, Romanovci, Vilusi, Lužani, te Rogolji.

Jovo Dragojević iz sela Berek ispričao je da je grad uništio više od 70 odsto rasadnika, na kome uzgaja sadnice voća i ukrasnog bilja.

On smatra da je šteta mnogo veća od prošlogodišnje, kada su ga na istoj parceli poplava i grad oštetili za oko 50.000 KM. Veliku štetu na poljoprivrednim imanjima grad je načinio i u selu Vilusi, kod Gradiške.

"Počeo je da pada grad veličine lješnjaka, a potom i veličine oraha", izjavio je Slobodan Straživuk iz Vilusa.

Iz Protivgradne preventive RS, pak, tvrde da su u četvrtak naveče djelovali, te da su ispalili 45 protivgradnih raketa na području opština Laktaši, Gradiška, Prnjavor, Srbac i Kozarska Dubica. Raketa, ističu, imaju još.

"Tačno je da je na nekim područjima bilo štete, ali bi ona bila mnogo veća da se nije dejstvovalo", kazali su iz Protivgradne preventive RS.

Nevrijeme koje je u četvrtak naveče i petak ujutru zahvatilo i brojne ostale opštine donijelo je u pojedinim naseljima i probleme u isporuci struje.

Udar groma u trafo-stanicu u Ulici Davida Štrpca, u banjalučkom naselju Paprikovac, prouzrokovao je u petak, nešto poslije 6.30, kvar na četiri trafo-stanice i dalekovodu u dijelovima naselja Paprikovac i Petrićevac, a koji su zbog toga ostali bez napajanja električnom energijom.

Brzom intervencijom ekipa "Elektrokrajine" Banjaluka kvarovi su otklonjeni i u 10.10 je uspostavljeno uredno snabdijevanje strujom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije