Društvo

Gradiška sela gdje porodice sa četvoro i više djece nisu rijetkost

Gradiška sela gdje porodice sa četvoro i više djece nisu rijetkost
Foto: Screenshot | Gradiška sela gdje porodice sa četvoro i više djece nisu rijetkost

GRADIŠKA - Odlasci mladih, ali kompletnih porodica, pusta sela, gašenje područnih škola – odavno su slika i prilika Bosne i Hercegovine. Međutim, postoje sela pored Gradiške koja su potpuna suprotnost tome.

Višečlane porodice sa četvoro i više djece tu nisu rijetkost. Za nove dječije osmijehe uvijek su spremni, a traže i opremanje i ponovno otvorenje prije 20 godina zatvorene škole u ovome mjestu. David je najmađi član porodice Prolić i ima jednu godinu. Starije sestre su Nataša, Nikolina, Marija i Magdalena.

Njihovi roditelji, Milica i Nikola kažu da bi voljeli još djece.

“Ja sam majka troje djece. Moj suprug ima još dvoje djece iz prvog braka. Mora biti sve organizovano od jutra do večeri. Tuku se redovno njih dvije starije. Dječak je manji, još nije počeo, ali sad će i on. Želim još jedno dijete. Gdje ima za troje, biće i za četvrto tj. za šestoro”, rekla je Milica za N1.

“Dosta obaveza, dosta brige, ali trudimo se. Mi smo tako odlučili i živimo za njih”, istakao je Nikola.

Upitan kako uspijeva da obezbijedi finansije da izdržava porodicu, rekao je:

“Radim sve i svašta. Malo vani, malo ovdje. Bavimo se i stočarstvom i poljoprivredom. Borimo se na svoj način, kako znamo”.

U selima Berek i Cervoljani su brojne porodice sa troje ili četvoro djece, ali ima ih i sa šestoro ili devetoro. Bračni par Millivojac iz prethodinih i sadašnjeg braka imaju ukupno sedmoro.

“Mi ko Zorica Brunclik i Kemiš. Imamo nas dvoje troje djece i još po dvoje iz prethodnih brakova, to je sedmoro. Uživamo u tome. To nam je bogatstvo i sve u životu. Uglavnom, sretni smo”, kazala je Sanja Milivojac.

Ovdje je oko stotinjak kuća, a na podjeli paketića za novogodišnje pranike bilo je 56 djece. Za život, mještani kažu, mogu zaraditi i ne stvaraju socijalne slučajeve, no, potrebno im je da nadležni obnove i otvore staru školu koju je nakada pohađalo 80 učenika.

Međutim, prije dvadesetak godina zbog odlaska stanovništva, škola je zatvorena. Ali se situacija sada promijenila. Zbog povećanog broja novorođene djece, mještani kažu da je neophodno da se škola ponovo otvori.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije