Društvo

Građani Kantona Sarajevo ogorčeni zbog poskupljenja grijanja

Građani Kantona Sarajevo ogorčeni zbog poskupljenja grijanja
Foto: Ilustracija | Građani Kantona Sarajevo ogorčeni zbog poskupljenja grijanja

SARAJEVO - Građani Kantona Sarajevo ogorčeni su odlukom kantonalne vlade da od avgusta usluge KJP "Toplane" poskupe za 12,64 posto.

"Vlada ne bi trebalo ovakve odluke da donosi prije nego što utvrdi socijalni program i omogući  pomoć penzionerima koji imaju minimalnu penziju, ali i onim građanima koji su u stanju socijalne potrebe", kazao je radnik Damir Srdić.

Penzioner Mirko Babić smatra da  je odluka ishitrena i da će dovesti do još većih dugovanja građana "Toplanama".

"Ne znam kako ću plaćati grijanje. Dok platim režije ne ostane mi ništa za hranu. Ova vlast hoće da rovimo po kontejnerima, nažalost ni u njima neće više ništa ostati", kaže Zuhdija Dedić, također penzioner.

Poslanici kantonalne skupštine imaju podijeljena mišljenja.

Tako Edin Forto iz Naše stranke smatra da je logično da poskupi grijanje ako je poskupio zemni gas, koji BiH 100 posto uvozi, ali da je isto tako činjenica da nije poznato šta je uračunato u tu cijenu i na koji način posluju "Toplane".

"Smatram da se usluga grijanja mora plaćati, ali da treba postojati nači da se pomogne socijalno ugroženima, da za njih ima mogućnost umanjenja cijene, a da oni koji imaju  solidna i više nego solidna primanja plaćaju punu cijenu", kazao je Forto.

Dževad Rađo (SBB), poslanik u Skupštini KS, ubijeđen je da je Vladina odluka dodatni udar na džepove građana Sarajeva.

 

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da poništi ranije donesenu odluku, kojom je za 8,3 posto poskupjela uslugu grijanja za stanovnike Sarajeva koji se zagrijavaju putem kotlovnica "Toplana" i koju je retroaktivno primijenila za april i maj, a donijela je novu odluku kojom će od avgusta usluge ovog preduzeća poskupjeti za 12,64 posto.

Ženja Ljubuškić, portparol "Toplana", kazao je  u petak da  će se ova odluka primjenjivati od avgusta do kraja ove godine, te da će u zavisnosti od cijene prirodnog gasa, cijene usluga ovog preduzeća biti korigovane.

"Ako cijena zemnog gasa ostane ista, mi ćemo od početka naredne godine umanjiti  cijenu za 4,3 posto", rekao je Ljubuškić.

Građani Sarajeva koji se griju putem "Toplana" u ljetnim mjesecima (maj - septembar) za stan od 60 kvadrata umjesto 34,3 plaćaće 38,6 KM, a u toku sezone (oktobar - april) za isti stan moraće umjesto 119,2 KM izdvojiti 134,3 KM.

Cijena za stan od 60 kvadrata (KM)

Prije

 

Sada

Period

34,3

38,6

maj - septembar

119,2

134,3

oktobar - april

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije