Društvo

Građani obespravljeni 365 dana u godini

Građani obespravljeni 365 dana u godini
Građani obespravljeni 365 dana u godini

SARAJEVO, BANJALUKA - Prava građana u Bosni i Hercegovini treba poštovati svih 365 dana u godini, a ne samo da se spominju 10. decembra svake godine, jer je to jedini put ka Evropi i boljem životu.

Kazao nam je to danas povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Jakob Finci, čovjek koji predstavlja sinonim za borbu protiv nejednakosti, a koji pet godina zajedno sa Dervom Sejdićem čeka da BiH implementira presudu Evropskog suda za ljudska prava na osnovu koje bi i građani iz reda ostalih stekli pravo da se kandiduju za najviše državne funkcije.

"Ljudska prava su daleko širi pojam od implementacije odluke 'Sejdić i Finci' i kamo sreće da je to jedino kršenje ljudskih prava u našoj zemlji. Nažalost, ima ih puno više, tako da je implementacija ove odluke jedan korak na putu ka Evropi i nečemu što se zove normalan demokratski svijet", kaže Finci.

Saliha Đuderija, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, ocijenila je kako su pomaci u zaštiti prava manjina vidljivi te da se zemlja po ovom parametru nalazi u tranziciji.

Inače, kako se danas moglo čuti, stanje u oblasti poštovanja ljudskih prava u BiH je i dalje teško, a gotovo svi njegovi segmenti su ugroženi, jer se krše svakodnevno o leđa trudnica, radnika, nacionalnih manjina i drugih.

Glasovi nezadovoljnih stizali su danas i iz Ženeve, gdje je dio članova Udruženja izbjeglica i otpuštenih radnika iz Hrvatske, a koji imaju državljanstvo BiH, organizovao mirne proteste ispred sjedišta Ujedinjenih nacija, a u namjeri da ukažu na diskriminaciju države Hrvatske, koja im je, kako tvrde, uskratila imovinska, socijalna i ekonomska prava.

"Hoćemo da poručimo UN-u da nije u Hrvatskoj demokratija za kakvu kažu da jeste, da nemaju ljudi ista prava", poručio je Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH, a kojih, prema nekim podacima, ima oko 60.000.

Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka kazala je kako je poražavajuće to što se nepoštovanje prava gotovo ne sankcioniše.

"Generalno gledano, ugroženi su svi segmenti ljudskih prava, od prava porodilja, prava marginalizovanih grupa do prava na rad i obrazovanje, a diskriminacija postoji i po osnovu pola, seksualne orijentacije, pripadnosti naciji i vjeri", poručuje Dardićeva.

Iz Udruženja građana "Oštra nula" posebno su skrenuli pažnju na kršenje radnih prava žena, ističući da je "javna tajna da postoje slučajevi u kojima poslodavci traže od žena potpisivanje tzv. ugovora da neće ostati u drugom stanju kako bi ih zaposlili".

Članovi Saveza logoraša u BiH danas su ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu pozvali nadležne da donesu zakon o pravima žrtava torture u BiH, a Forum civilnog društva o memorijalizaciji nestalih osoba, koji okuplja predstavnike udruženja porodica i ostale aktiviste s područja BiH, organizovao je šetnju od Trga djece Sarajeva do zgrade Parlamentarne skupštine BiH, noseći siluete nestalih osoba. Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, iskoristio je priliku da pozove međunarodne i domaće organizacije da ispitaju kršenje prava Bošnjaka u ovom entitetu, a Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, poručio je kako je RS u potpunosti opredijeljena za unapređenje ljudskih sloboda i zaštitu manjinskih grupa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava pod sloganom "Ljudska prava 365 dana u godini" odražava težnju da svako, bilo gdje i u svako doba uživa sva ljudska prava.

I Misija OEBS-a u BiH obilježila je Međunarodni dan ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije