Društvo

Građani se boje izaći iz kuća nakon ubistva migranta

Građani se boje izaći iz kuća nakon ubistva migranta
Foto: N.N. | Građani se boje izaći iz kuća nakon ubistva migranta

BIHAĆ - Oko 100 policijskih službenika juče ujutru je izvršilo pretres migranata i objekata na području Bihaća u kojima borave strani državljani zbog sigurnosne situacije koja je nakon ubistva migranta u Velikoj Kladuši zabrinjavajuća i koja je dovela do uznemirenosti stanovnika USK.

Portparol MUP-a USK Snežana Galić potvrdila je kako je pretreseno više desetina osoba u prihvatnom centru za migrante, koji se nalazi u objektu Đačkog doma u Bihaću, a pretresom su obuhvaćeni i Dom penzionera, kao i još nekoliko lokacija u kojima boravi veći broj stranih državljana.

"Pretres je izvršen na osnovu odobrenja Općinskog suda u Bihaću zbog posljednjih dešavanja i ubistva migranta na području Velike Kladuše. Policija je tragala za predmetima koji potiču iz vršenja krivičnih djela, nelegalnim naoružanjem i narkotičkim sredstvima. Akcija je poduzeta zbog uznemirenja javnosti i u cilju održavanja povoljne sigurnosne situacije na području Bihaća i cijelog kantona", istakla je Galićeva.

Prema njenim riječima, na ovaj način se željela poslati poruka migrantima da je policija budna i da se klone asocijalnog ponašanja, dok će rezultati akcije vjerovatno biti poznati danas.

Galićeva je istakla kako policiji problem predstavlja i nedovoljan broj prevodilaca, s obzirom na to da veliki broj migranata, sem maternjeg, ne govori druge jezike.

"Na primjer, policija u ovim aktivnostima koristi usluge jedne osobe koja govori arapski jezik, a koju je odredio sud i radi se o jednom lokalnom imamu. Međutim, među migrantima postoji i veliki broj osoba koje dolaze s područja gdje se ne govori arapski jezik", kazala je Galićeva.

Iz policije su potvrdili kako sličan pretres nije obavljen na području Velike Kladuše zbog proceduralnih razloga, ali nisu isključili da se to dogodi u narednih nekoliko dana.

Inače, sigurnosna situacija na području Unsko-sanskog kantona u znatnoj mjeri je pogoršana nakon ubistva 24-godišnjeg A.L., marokanskog državljanina, koji je smrtno stradao u masovnoj tuči migranata koja se dogodila u noćnim satima proteklog petka u Velikoj Kladuši.

Prema informacijama iz policije, došlo je verbalnog, a potom i fizičkog sukoba između više migranata koji su boravili u jednoj napuštenoj kući u Ulici Đure Pucara Starog u tom gradu. Sukob se potom prenio na ulicu, gdje je došlo do masovne tuče među migrantima, koja je okončana tragičnim ishodom.

Pripadnici policije su u proteklu subotu uhapsili i priveli dva strana državljana koja su osumnjičena za ovo ubistvo. Oni su zadržani u pritvoru i nad njima se vrši kriminalistička obrada, a tijelo stradalog migranta prevezeno je u mrtvačnicu u Bihaću.

 Posljednja dešavanja i učestali incidenti s migrantima u Velikoj Kladuši uznemirili su građane, pa je predsjednik Općinskog vijeća u tom gradu Fikret Bašić sazvao hitnu sjednicu Kolegija kako bi se odredio termin održavanja vanredne sjednice lokalnog zakonodavnog tijela na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj situaciji.

Savjet mjesne zajednice Velika Kladuša zatražio je hitno djelovanje nadležnih institucija zbog sve teže situacije s migrantima koju ocjenjuju alarmantnom.

"Nažalost, morao se desiti ovakav slučaj da bi se nešto ozbiljnije poduzelo. Uži centar grada je preplavljen migrantima i građani su u strahu da izlaze i da se kreću, posebno noću. Pozivamo nadležne policijske organe da pojačaju svoje aktivnosti, a građane da prijave policiji sva sumnjiva dešavanja", kaže predstavnik pomenutog savjeta Senad Didović.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić kaže kako policija u USK neće dopustiti da se stvari otrgnu kontroli.

"Postoji jedan broj osoba među migrantima koji se bave krivičnim djelima, reketare i oduzimaju novac drugim migrantima i nasilno se ponašaju. Također, oni su vršioci i drugih krivičnih djela, policija je već evidentirala pedesetak takvih lica i oni su pod posebnom prismotrom", rekao je Ramić.

Prema njegovim riječima, situacija s migrantima bi se znatno popravila formiranjem jedinstvenog prihvatnog centra na području USK gdje bi se prihvatali i smještali strani državljani. Iako je formiranje takvog centra dogovoreno prije nekoliko dana s Vijećem ministara BiH, do sada ništa nije urađeno na tom planu. Vlada USK je za takav centar odredila dva objekta u naseljima Polje i Donja Vidovska i radi se o imovini preduzeća "Agrokomerc" koja se trenutno ne koristi. "Međutim, mi do sada nismo dobili nikakav odgovor od Ministarstva bezbjednosti BiH u vezi sa ovim pitanjem, iako je sve bilo ranije dogovoreno", kaže Ramić.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, juče nam se nije javljao na mobilni telefon kako bismo dobili njegov komentar u vezi sa ovom situacijom.

Prema podacima MUP-a USK, na području USK trenutno boravi oko 2.100 migranata, ali se pretpostavlja kako je taj broj i veći.

Inače, Vijeće ministara trebalo bi danas da razmatra informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije