Društvo

Građanima ne prijeti opasnost od ebole

Građanima ne prijeti opasnost od ebole
Građanima ne prijeti opasnost od ebole

BANJALUKA - Rizik da se virus ebole, koji je u svijetu ubio više od 1.000 ljudi, pojavi u RS veoma je mali, a zdravstveni sistem je dovoljno jak da se suoči sa njegovom pojavom.

Ipak, zbog mjera predostrožnosti jedan građanin koji je došao iz Nigerije u RS je pod zdravstvenim nadzorom, što znači da se svakodnevno javlja ljekaru, ali je zdrav i nije u karantinu.

Rečeno je to na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, na kojem su učestvovali i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS, Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, aerodroma, Fonda zdravstvenog osiguranja i Civilne zaštite RS, a povodom koraka koji se preduzimaju po pitanju ove bolesti.

"RS je preduzela sve mjere koje zahtijevaju od zemalja Svjetske zdravstvene organizacije u smislu sprečavanja pojave i širenja ebole u našem regionu, a pošto je rizik u kompletnoj Evropi izuzetno nizak, samim tim je nizak i kod nas", kazala je Nina Rodić-Vukmir, specijalista epidemiolog  iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Antonija Vrhas, načelnik Klinike za infektivne bolesti u Banjaluci, kazala je da ukoliko bi se pojavio pacijent s ebolom, ova klinika zna kako će reagovati.

"Ukoliko dođe pacijent iz tih krajeva koji je obolio od ebole mi smo zaduženi za njegovo liječenje, smještaj, karantin, dijagnostiku i terapiju, a posjedujemo i znanja što se tiče karantinskih bolesti", kazala je ona.

Pojasnila je da u okruženju nema oboljelih od ebole, te da su pacijenti koji su došli iz zemalja u kojima ova bolest postoji pod zdravstvenim nadzorom.

Doktor Amela Lolić iz Ministarstva zdravlja i socijalno-zdravstvene zaštite kazala je kako nema nikakvog razloga za paniku, ali da su institucije iz oblasti zdravstva dužne da preduzmu sve mjere kako bi se pojava ebole svela na minimum, te da su sprovedene sve mjere koje je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije