Društvo

Građevinski paketi zavadili izbjeglice

Građevinski paketi zavadili izbjeglice
Građevinski paketi zavadili izbjeglice

TREBINJE - Članovi Udruženja izbjeglih lica iz Hrvatske "Povratak" iz istočne Hercegovine traže ostavke rukovodstva, koje je, kako tvrde, već godinama nelegalno i nelegitimno.

Naročito su nezadovoljni radom predsjednika Petra Babića i potpredsjednika Slobodana Dučića, koji bi, kako tvrde, trebalo svake godine da podnose finansijske izvještaje Udruženja, a to nisu radili punih 13 godina. Čašu su, kako kaže član Udruženja Snežan Redžo, prelile nedavne donacije iz projekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja.

"Oni nemaju podršku većine članova Udruženja, jer ne rade za izbjeglice iz Hrvatske, već za svoje lične interese, pa smo na zajedničkom sastanku dogovorili da uputimo dopis i institucijama u RS, ali i prema nadležnom tužilaštvu, da se utvrdi po kojim su kriterijima baš oni dobili građevinske pakete vrijednosti po 20.000 maraka i novčana sredstva za ugradnju od po 5.000 KM, koje je nedavno podijelio ministar Davor Čordaš", kaže Redžo.

On tvrdi da je Udruženje osnovano 2002. godine i da se svake godine mora podnijeti finansijski izvještaj, a svake četiri godine sazvati osnivačka sjednica skupštine, ali da sadašnje rukovodstvo to odbija uraditi.

Babić i Dučić, međutim, odlučno demantuju ove navode i čude se da su detalji ovog neformalnog sastanka preneseni u medijima, a da njih niko nije pozvao da govore o ovakvim optužbama, koje smatraju neargumentovanim.

"Sastanak s kojeg su navodno upućena negodovanja prema institucijama RS je nelegalan, jer mladić koji nastupa u ime Udruženja uopšte nije njegov član, tako da on nema ni uvid u naš rad, a mi se, s obzirom na to da smo regionalno udruženje, sastajemo i u drugim krajevima Hercegovine i podnosimo finansijske izvještaje tamo gdje treba, odnosno, onima koji nam doznačavaju sredstva - Nadzornoj komisiji", odlučan je Dučić.

On i Babić tvrde da o građevinskim paketima nisu odlučivali oni, već Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS, koje je na osnovu zahtjeva rangiralo članove. Kažu da je ovih pet paketa tek početak, te da će ih osam do 10 uskoro ponovo biti dodijeljeno putem istog projekta i ujedno ističu da su oni dobili najmanje pakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije