Društvo

Gradovi vape za zelenim površinama

Gradovi vape za zelenim površinama
Gradovi vape za zelenim površinama

SARAJEVO - "Zeleni gradovi" moto je pod kojim je danas širom svijeta obilježen 22. aprila - Dan planete Zemlje.

Ekološka udruženja i borci za zaštitu okoliša iskoristili su ovaj dan da usmjere pažnju na "zdrave gradove", što podrazumijeva povećanje zelenih površina, pravilno zbrinjavanje otpada i osiguravanje higijenski ispravne vode za stanovništvo. Cilj aktivista bio je da se skrene pažnja na činjenicu da je kompletni eko-sistem pod pritiskom zbog ljudske nebrige, te da se usmjeri pažnja ljudi na značaj zelenih površina u velikim, ali i malim gradovima.

Ban Ki-Mun, generalni sekretar UN-a, skrenuo je pažnju na sve veći problem zagađenja okoliša.

"Zrak koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana dio su osjetljivog globalnog eko-sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, od sve veće nestašice pitke vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagađenijeg zraka i mora u mnogim dijelovima svijeta vidimo tešku ruku čovječanstva", naveo je Ki-Mun u poruci koja je objavljena na sajtu UN-a.

I u BiH su se lokalne vlasti, ali i eko-udruženja potrudili da na prigodan način obilježe Dan planete Zemlje.

Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, upozorila je na velike probleme u BiH zbog krčenja šuma, ispuštanja otpadnih voda u rijeke i jezera, te zagađivanja atmosfere izduvnim gasovima.

Istaknula je i nepromišljeno korištenje hemikalija u razne svrhe, te sve veće količine stakleničkih gasova, što povećava globalnu temperaturu. Dodaje i da freoni ispušteni iz rashladnih sistema razaraju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina naše planete biva izložena sve većem UV zračenju.

Ekološki pokret gorana Federacije BiH u okviru programa "Dani pošumljavanja u Federaciji BiH" i obilježavanja Dana planete Zemlje jučer je sa 150 aktivista pošumljavao opožarene površine na području općine Konjic, u rejonu Borci. U Kantonu Sarajevo organizovane su radionice s osnovcima iz hortikulture, putem kojih su se učenici upoznali s vrstama ukrasnog bilja, načinima njihovog sađenja, te načinom odlaganja otpada i potrebom izbjegavanja plastičnih vrećica.

Lokalne vlasti u opštini Ravno organizovale su i tri besplatne posjete pećini Vjetrenica. Tako je ovu pećinu koja je na privremenoj listi UNESCO-ovog prirodnog nasljeđa juče obišlo ukupno 500 posjetilaca.

Ana Soldo, direktorica Javnog preduzeća "Vjetrenica", ističe da je cilj ove akcije podignuti svijest stanovništva o ljepotama koje nas okružuju.

Sađenjem sedamdesetak sadnica četinara na lokalitetu Okolišta na planini Ozren, te uklanjanjem tamošnje divlje deponije, Mladi SNSD-a i SP-a obilježili su Dan planete Zemlje.

Upozorenje

Kao Dan planete Zemlje, 22. aprila obilježava se od 1992. godine odlukom Ujedinjenih nacija, a cilj je da se na taj dan čovječanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomjernog zagađenja i nekontrolirane potrošnje resursa, a usljed naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je i dovelo do globalnog zagrijavanja planete. Kako upozoravaju stručnjaci, promet je jedan od ključnih uzročnika onečišćenja, a u emisijama stakleničkih plinova doprinosi sa čak 25 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije