Društvo

Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi u Visokom

Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi u Visokom
Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi u Visokom

VISOKO - Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u utorak je bila meta vandalskih napada.

Na vanjskim zidovima pomoćnih objekata pravoslavne crkve u srijedu su osvanuli grafiti uvredljivog sadržaja.

Paroh i starješina te crkve Marko Jakovljević kazao je danas Feni da je policija uradila uviđaj, a da prve informacije pokazuju da su u crkvu provalila djeca, sudeći po otiscima stopala.

"Međutim, sigurno djeca nisu mogla pisati grafite. To su uradile starije osobe", rekao je Jakovljević i dodao da je vjerovatno bilo više grupa s obzirom na natpise simbola i grbova više navijačkih grupa.

Nepoznate osobe su u crkvu ušle kroz prozor i razbacale stvari koje su se nalazile u oltaru.

Jakovljević je istakao da ništa nisu ukrali i da im je cilj bio samo nanijeti štetu.

Uviđaj je obavila Policijska uprava Visoko, a Služba Civilne zaštite opštine Visoko očistila je grafite i izvršila sanaciju nastale štete.

U saradnji s Elektrodistribucijom Zenica, poslovnica Visoko, dogovoreno je dodatno osvjetljenje objekata koje će finansirati Opština Visoko.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 8. marta 2004. Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasljeđa koje čini 18 ikona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije