Društvo

Grijanje skuplje u većini gradova BiH

Grijanje skuplje u većini gradova BiH
Grijanje skuplje u većini gradova BiH

BANJALUKA - Stanovnici većine bh. gradova narednih mjeseci će plaćati skuplje grijanje, jer su neke toplane već formirale nove cijene, dok druge čekaju odobrenja za poskupljenje od opštinskih vlasti.

Time će se Banjalučanima, kojima će računi iz "Toplane" od januara biti veći za 22 odsto, po svemu sudeći, pridružiti Tuzlaci, Bijeljinci i Sarajlije. Nove cijene grijanja zadale su glavobolje i Prijedorčanima i Dobojlijama, jer je u ovim gradovima toplotna energija već poskupjela.

U bh. toplanama promjene cijena pravdaju poskupljenjem energenata na svjetskom tržištu, zbog čega, kako kažu, posluju s gubitkom.

Nevres Arnautović, direktor preduzeća "Centralno grijanje" Tuzla, rekao je da će na području ove opštine od 1. januara grijanje poskupjeti za 12 odsto.

"Dakle cijena će biti 1,68 KM i grijanje će biti naplaćivano samo u toku grijne sezone, a cijena je povećana zbog poskupljenja isporuke iz TE Tuzla", rekao je Arnautović.

Prema riječima Dušana Ilića, direktora preduzeća "Gradska toplana" Bijeljina, oni samo čekaju odgovor na zahtjev koji su uputili opštini za povećanje cijene grijanja i očekuju da će sigurno dobiti odobrenje.

"Naš zahtjev je da cijena grijanja stambenog prostora bude povećana za 20 odsto, a poslovnog za 10 odsto. I to je malo uzimajući u obzir troškove", rekao je Ilić i dodao da je trenutna cijena grijanja u Bijeljini 2,05 KM po metru kvadratnom stambenog prostora.

I građani Doboja koji koriste usluge "Gradske toplane" decembarski račun će dobiti uvećan za oko 20 odsto, pa će umjesto dosadašnjih 1,52 KM po kvadratnom metru grijanje plaćati 1,95 KM za šest mjeseci.

Vlado Đurđević, izvršni direktor "Gradske toplane" Doboj, kazao je da i pored poskupljenja ova cijena omogućava samo poslovanje na nuli.

Ženja Ljubuškić, portparol "Toplana" Kantona Sarajevo, kazao je da su od Vlade Kantona Sarajevo, zbog stalnog variranja cijena prirodnog gasa na svjetskom tržištu, tražili da odobri kalkulaciju cijene, koja bi po automatizmu pratila promjene cijena gasa na svjetskom tržištu.

"Trenutno, cijena gijanja je 1,19 KM po kvadratu stambenog prostora za 12 mjeseci", rekao je Ljubuškić.

U prijedorskom preduzeću "Toplana" potvrdili su da su od opštine već dobili odobrenje za povećanje cijene isporuke toplotne energije, te da je ono već na snazi i da je potpuno opravdano.

"Cijena grijanja u Prijedoru je veća za 15 odsto i sada iznosi 1,55 KM po metru kvadratnom. Tražili smo da povećanje bude veće, ali nismo dobili", rekao je Dragan Savanović, direktor ovog preduzeća.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović ranije je rekao da će grijanje u ovom gradu od 1. januara biti skuplje i da će umjesto dosadašnjih 1,35 KM koštati 1,65 KM po kvadratu stambenog prostora.

Podsjećamo da je nekoliko toplana u BiH već na samom startu grijne sezone povećalo cijene svojih usluga, pa je tako grijanje skuplje u Palama i iznosi 1,18 KM, zatim u Zvorniku 2,58 KM, te u Brodu, gdje je takođe poskupjelo za 15 odsto i iznosi 1,55 KM po metru kvadratnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije