Društvo

Grip polako jenjava

Grip polako jenjava
Foto: N.N. | Grip polako jenjava
Nataša Tadić

TUZLA - Epidemiološka situacija sa virusom gripa u TK od jučer stagnira i smanjen je broj oboljelih koji su tražili ljekarsku pomoć.

Nekoliko težih pacijenata koji su bili na Klinici za intenzivnu njegu skinuto je sa respiratora i upućeni su na odjeljenje za nastavak liječenja.

Od 18. februara do danas u TK je umrlo devet osoba. Sedam je bilo zaraženo virusom A, a dvoje virusom B. Prva žrtva koja je umrla imala je i virus H1N1. Svi preminuli su uglavnom bili hronični bolesnici kojima je grip samo još više pogoršao stanje. Trenutno je u tuzlanskoj bolnici hospitalizirano 27 osoba s komplikacijama usljed gripa, ali stanje se poboljšava.

"Možemo reći da dolazi do poboljšanja kada je u pitanju situacija vezana uz grip u TK. Samo u dvije sedmice smanjen je broj oboljelih od akutnih respiratornih oboljenja za 13 odsto, dok bolest slična gripu bilježi smanjenje za 15 odsto, što i nas epidemiologe i infektologe upućuje na jedno pozitivno razmišljanje u smislu blagog smirivanja situacije", pojasnio je Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK, te pozvao građane da se iduće sezone preventivno vakcinišu jer je to način zaštite od virusa.

Ministarstvo zdravstva i Zavod prate i dalje razvoj situacije i poduzete su sve potrebne mjere pa i zabrana posjeta bolesnicima u bolnici.

"Treba reći da smo obustavili operativni program na Klinici za hirurgiju kako bi sve mašine, tzv. respiratori,  bile na dispoziciji eventualno novootkrivenim teškim slučajevima i na taj način smo pripremili uslove da odgovorimo ovoj novonastaloj situaciji", rekao je Bahrudin Hadžiefenedić, ministar zdravstva TK.

Prošle godine u ovom periodu je u TK bilo 19.000 oboljelih od sezonske gripe, a ove godine je 18.300 registrovanih. Broj se nije povećao, ali je ove godine u pitanju mutacija virusa influence A i B i pojava virusa H1N1 u nekoliko slučajeva. Iz Zavoda preporučuju da se poduzmu sve preventivne mjere kako biste zaštitili sebe i svoje zdravlje.

"Treba koristiti režim ishrane sa mnogo voća i povrća u bilo kojem obliku, kašastu hranu, brinuti o higijeni stanovanja, održavati ličnu higijenu, boraviti na čistom zraku, te izbjegavati bespotrebna okupljanja. Dakle, sve opšte mjere koje vrijede kako na početku sezone gripe, tako sve dok traje pojava oboljenja. Preventivne mjere i stalno prevencija", poručio je Topalović.

Građani su nam kazali da se uglavnom ne boje virusa te da nema mjesta panici, pa i oni koji rade na otvorenom i na svim temperaturama poput Atifa Haračića, koji na ulici prodaje cvijeće.

"Grip neće na one koji dobro jedu i piju. I koji se kreću. Oni koji samo leže i jedu halugu, oni neka se paze", rekao je Haračić. Neki od građana su nam kazali da koriste alternativnu medicinu i da to im pomaže.

"Danas ljudi izbjegavaju bijeli luk, ali on je preventiva za sve, znam da je neugodan miris. Kažu doktori da kap bijelog luka gdje kapne, u krugu od pola metra je sve sterilno", mišljenja je Anto Marinčić.

U Federaciji je do sada umrlo 12 osoba. Iako je najveći broj preminuo u TK, nije otkriven nijedan razlog zašto je baš najviše umrlih u ovom kantonu i epidemiolozi to smatraju slučajnošću. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije