Društvo

Grupa radnika ŽRS na udaru uprave: Štrajkačima glađu stižu disciplinske prijave

Grupa radnika ŽRS na udaru uprave: Štrajkačima glađu stižu disciplinske prijave
Foto: Ilustracija | Grupa radnika ŽRS na udaru uprave: Štrajkačima glađu stižu disciplinske prijave

BANJALUKA - "Željeznice Republike Srpske" pokrenule su disciplinske postupke protiv radnika koji su štrajkom glađu tražili svoja prava, dok bivši štrajkači ponavljaju da je štrajk bio po zakonu.

Radnike u disciplinskim prijavama terete zbog nedolaska na posao šest dana isprekidanih vikendima i neradnim danima u periodu od 12. do 20. septembra.

"Materijali za disciplinski postupak Sindikatu su dostavljeni prije sedam-osam dana, a juče i dopune. U prvim materijalima nije bila naša izjava od 11. septembra, a sada su to u ovim dopunama dostavili. Zanimljiva činjenica je da još nama štrajkačima nisu dostavili naše primjerke materijala za disciplinske kako bismo mogli pripremiti odbranu. Jedan ključni propust uprave je i taj što su nas na vanredni ljekarski uputili nakon okončanog štrajka, a trebalo je to da urade odmah nakon naše izjave 11. septembra", kaže Dragan Peulić, jedan od radnika i bivših štrajkača.

On je istakao da nema osnova za disciplinske postupke, jer su taj štrajk najavili 10 dana prije početka.

"Samo ministarstvo za rad je potvrdilo da je štrajk u skladu sa zakonom. I u prvi štrajk i u ovaj drugi ušli smo s istim zahtjevom i na isti način. Prvi štajk je uprava okarakterisala da je u skladu sa zakonom, a ovaj drugi kao nelegalan. To je pokazatelj kakvu pravnu službi imaju ŽRS, te kakva se tortura izvodi nad radnicima od strane uprave", kaže Peulić.

Radnici koji su dobili disciplinske prijave, ali i njihove kolege pozvali su Kabinet predsjednika RS Milorada Dodika da se uključi u ovu priču.

"Ovo je čisto iživljavanje uprave nad radnicima. Da su radnici bili u pravu pokazuje i činjenica da je nakon intervencije predsjednika RS dio dugovanja isplaćen", kaže Peulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije