Društvo

Gugl i komšije zamjena za ljekara

Gugl i komšije zamjena za ljekara
Gugl i komšije zamjena za ljekara

BANJALUKA - Veliki broj građana uz pomoć interneta, komšija ili rodbine sami sebi uspostavljaju dijagnozu i uzimaju lijekove bez pregleda i konsultacija sa ljekarom, izlažući se tako brojnim opasnostima.

Iako u apotekama tvrde da nikome neće prodati lijek bez recepta, pacijenti ne kriju da pribjegavaju samoliječenju ukoliko imaju visok ili nizak pritisak, probavne smetnje, grip, upalu ili kada su im potrebni lijekovi za smirenje.

"Internet pretraživač je jednostavniji od odlaska doktoru, a putem raznih foruma možemo saznati iskustva pacijenata. Ne idem ljekaru za svaku sitnicu. Nedavno sam imala grip i jako me boljelo grlo, pa sam uzela antibiotike koje sam ranije kupila", rekla je V. S. iz Prijedora navodeći da na taj način nije dovela sebe u opasnost, jer antibiotike ne uzima često.

Među medikamentima za koje građani vrlo često ne traže savjet ljekara su i lijekovi za smirenje, a J. J. iz Doboja kazala je da ih već godinama povremeno uzima na svoju ruku.

"Komšinica mi uvijek pomogne kada imam zdravstveni problem. Najčešće pijem lijekove na biljnoj bazi, ali ponekad uzmem i nešto jače", rekla je ona za Glas Srpske.

Specijalista porodične medicine Mladen Šukalo kaže da ljekari moraju savjetovati pacijente da lijekove uzimaju racionalno i samo onda kada je to medicinski opravdano.

"U našoj zemlji je zastupljena praksa da građani bez dovoljno informacija i bez razloga uzimaju razne lijekove, a to se prvenstveno odnosi na antibiotike", rekao je Šukalo.

Navodi da prehlade i virusne infekcije disajnih puteva prolaze i bez antibiotika, te da građani u ovim slučajevima treba da uzimaju takozvanu simptomatsku terapiju.

"To su sredstva protiv visoke temperature, bolova i kašlja, a neophodno je da uzimaju mnogo tečnosti, čajeva, vitamina i moraju mirovati", kazao je Šukalo.

Poznati su mu i slučajevi uzimanja lijekova za smirenje po preporuci poznanika ili na osnovu reklama te ističe da je zato veoma važno da se apotekari pridržavaju pravila i da ne prodaju takve medikamente bez recepta. Šukalo ističe da neracionalno uzimanje lijekova dovodi do otpornosti mikroorganizama na lijekove, odnosno prestanka njihovog djelovanja.

"Uzimanje lijekova bez savjetovanja sa ljekarom dovodi i do neželjenih dejstava, naročito kada se istovremeno uzima više lijekova",  upozorio je Šukalo.

Prehlade

Iako mnogi uzimaju terapiju na svoju ruku, ambulante u Banjaluci i Gradišci su posljednjih dana pune zbog promjenljivih temperatura vazduha koje pogoduju širenju virusa.

Ljekar porodične medicine u gradiškom Domu zdravlja Biljana Ilić ističe da promjene temperature izazivaju stres te utiču i na zdrave i na bolesne osobe, a njene pacijente najviše muče respiratorne infekcije.

"Kod djece je u posljednje vrijeme izražena visoka temperatura i kašalj",  kazala je Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije