Društvo

Gusle pravio 50.000 časova

Izložba gusala pod nazivom "Porodična priča", čiji je autor graditelj gusala Trebinjac Slobodan Benderać, koji živi i radi u Beogradu, otvorena je u Zadužbini Dubravke Kujačić na Ušću kod Trebinja.

Na izložbi, koju je u okviru Trebinjskih ljetnih svečanosti organizovao Muzej Hercegovine, ljubitelji ovog drevnog instrumenta mogu da vide 15 eksponata instrumenta od javorovog drveta sa hercegovačkog područja, ukrašenih motivima iz nacionalne istorije.

Benderać, iako po profesiji pravnik, pravi je majstor u izradi gusala, čemu, kako i sam kaže, može da zahvali činjenici što je uz njih odrastao i što su one, od njegovog najranijeg djetinjstva, sinonim za radost, razgovor, utjehu, pokretačku snagu, ukorijenjenu u duhu srpskog naroda.

"Od tih mojih najranijih godina pa do danas taj jedinstveni i čudesni zvuk me nije napustio i pri svakom novom slušanju odzvanja nanovo i neponovljivo u meni i mojoj duši", kaže Benderać.

Od te prevelike ljubavi za "drvom javorovim", ali zahvaljujući i talentu koji mu je prirođen, odlučio se i na izradu ovog drevnog instrumenta, pa je, kako kaže, punih 20 godina, ili 50.000 časova, posvetio izradi gusala uz čije zvuke će, po sopstvenoj želji, biti ispraćen i sa ovog svijeta.

"Najveće moje nemire odagnala je upravo izrada gusala jer čovjek koji izrađuje gusle mora im biti posvećen cijelim svojim bićem i pri tome imati veliku koncentraciju kako bi ispoštovao i način izrade, pri kome imaju vrhunski kvalitet zvuka, tako da za svaki primjerak treba i dosta pažnje, i dosta energije, a najviše ljubavi", dodao je Benderać.

Dubravka Kujačić, zadužbinar i muzikolog, je Benderaćevo stvaralaštvo uporedila sa stvaralaštvom velikih graditelja gudačkih instrumenata, napominjući da on, izrađujući gusle, ostavlja neizbrisiv trag na našim prostorima. Benderaćeve gusle, složili su se i poznavaoci umjetnosti i zvuka gusala, predstavljaju prava mala remek-djela, koja nas podsjećaju na prošla vremena i burnu prošlost hercegovačkih Srba, ali daju i jedinstvenost modernom muzičkom stvaranju.

Benderać je ovom prilikom jedne gusle poklonio i Muzeju Hercegovine, u čijem sklopu djeluje i Zadužbina Dubravke Kujačić.

"Ja imam talenat"

Kvalitet gusala Slobodana Benderaća je nesporan i više puta dokazan. U prilog tome govori i podatak da su gusle na kojima su svirali mladi pobjednici posljednjeg serijala "Ja imam talenat", održanog u Srbiji, upravo njegove gusle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije