Društvo

Gužve prema moru

Gužve prema moru
Gužve prema moru

TREBINJE - Na graničnim prelazima prema moru, Zupci i Ivanica, posljednjih dana naglo je povećana frekvencija vozila zbog zahuktavanja turističke sezone, pa se na prelazak granice s Crnom Gorom i Hrvatskom čeka od sat do dva.

Zoran Andrić, komandir Granične policije Trebinje, kaže da su čekanja mnogo veća na granici s Hrvatskom, gdje u skladu sa zakonima i propisima Evropske unije svaka osoba koja ulazi u ovu zemlju mora biti detaljno pregledana.

"S crnogorske strane ovi pregledi idu brže, naročito kod putnika iz pograničnih mjesta koji redovno koriste saobraćajnicu preko graničnih prelaza Zupci, odnosno Sitnica, s crnogorske strane", pojašnjava Andrić.

On navodi da se na graničnim prelazima u BiH čeka 10 do 15 minuta.

"Gužve se svakako mogu izbjeći u ranim jutarnjim i u kasnim popodnevnim satima, ali su evidentne i gužve u povratku iz pravca Hrvatske, a nešto manje Crne Gore, prema Trebinju", dodaje Andrić.

Pojedini turisti, naročito oni iz unutrašnjosti, zbog velikih se gužvi odlučuju za alternativne granične prelaze, pa se, prema Andrićevim riječima, Sarajlije, Mostarci, Stočani, odlučuju da granicu prema Dubrovniku pređu na graničnom prelazu Trebimlja, dok se trebinjski vikend turisti manje odlučuju na ovu varijantu zbog znatno veće kilometraže.

Preko GP Ivanica prema Dubrovniku u junu je prošlo 36.286 lica, dok je na Zupcima, prema Herceg Novom prošlo 54.826 lica, ali se ove brojke u prvim danima jula znatno povećavaju. Istovremeno je na Ivanici u prošlom mjesecu prošlo 18.439, dok je  na Zupcima prošlo 44.188 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije