Društvo

HE Dabar ne ugrožava životnu sredinu

HE Dabar ne ugrožava životnu sredinu
HE Dabar ne ugrožava životnu sredinu

BANJALUKA - Banjalučki Okružni sud odbio je kao neosnovanu tužbu federalnog Ministarstva životne sredine i turizma protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u vezi s odobravanjem Studije uticaja na životnu sredinu izgradnjom Hidroelektrane Dabar.

Odbacivanjem ove tužbe otklonjene su sve pravne prepreka za izgradnju ove hidroelektrane, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u RS, a, kako kažu u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, prihvaćeni su argumenti da Studija sadrži sve elemente procjene uticaja na životnu sredinu. Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo životne sredine i turizma, podnijelo je tužbu protiv resornog ministarstva u RS tvrdeći da će izgradnja Hidroelektrane Dabar uticati na slivove rijeka Buna i Neretva, da Studija sadrži zastarjele podatke i da se krše međunarodne konvencije iz oblasti zaštite životne sredine.

"Sud smatra da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS tokom procedure izdvajanja rješenja o odobravanju Studije uzelo u obzir sve primjedbe na nju, te da su ispunjeni svi kriterijumi po međunarodnim konvencijama", navodi se u saopštenju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

I Radivoje Bratić, direktor HE Dabar, kaže da se odlukom Suda pokazalo ono što su stalno govorili, a to je da Hidroelektrana Dabar ne ugrožava životnu sredinu.

"Sigurni smo u ono što smo radili i na kraju smo istrajali. Ako bude potrebno i dalje ćemo se boriti za pravdu", rekao je Bratić, dodajući da pripremni radovi tokom trajanja sudskog procesa nisu bili prekidani.

Ukupna vrijednost HE Dabar je procijenjena na oko 180 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije