Društvo

Hag ipak odobrio Mladićevoj odbrani da uloži žalbu

Hag ipak odobrio Mladićevoj odbrani da uloži žalbu
Hag ipak odobrio Mladićevoj odbrani da uloži žalbu

HAG, BEOGRAD - Raspravno vijeće Haškog tribunala odobrilo je danas odbrani generala Ratka Mladića da uloži žalbu na odluku kojom je sud odbio kao neutemeljenu tvrdnju odbrane da je prekršeno Mladićevo pravo na pravično suđenje.Mladićeva odbrana je, sredinom maja, tvrdila da je pravo optuženog na fer suđenje prekršeno time što su pravni pomoćnici sudija koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću istu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Po odbrani, time je prekršeno osnovno procesno pravilo da je generala Mladić nevin dok se, na suđenju, ne dokaže da je kriv.

Odbrana je tada zatražila da joj raspravno vijeće pruži podrobne informacije o tome koji su sudijski pomoćnici iz predmeta Karadžić angažovani u procesu generalu Mladiću. Alternativno, branioci su zatražili da čitav proces generalu Mladiću bude proglašen neispravnim, zbog kršenja njegovog prava na pravično suđenje.

Bivšeg predsjednika Republike Srpske, Karadžića (70), Tribunal je, u martu, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po istoj optužnici, Tribunal trenutno sudi generalu Mladiću (73), ratnom komandantu Vojske RS.

Raspravno vijeće je, početkom jula, odbacilo tvrdnju odbrane da je suđenje Mladiću nepravično, naglašavajući da odluke i presudu donose isključivo sudije, a ne njihovi pravni pomoćnici.

Odbrana je, potom, zatražila da ta odluka bude preispitana ili da joj se odobri ulaganje žalbe na nju.

Sudije su danas odbacile zahtev da preispitaju svoju odluku, ali su dozvolile Mladićevoj odbrani da na nju uloži žalbu, ocjenjujući da je riječ o važnom pitanju koje može uticati na brz i pravičan tok procesa.

O žalbi koju će uložiti branioci generala Mladića odlučivaće apelaciono vijeće Tribunala.

Završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću, biće pred Haškim tribunalom održane od 5. do 15. decembra.

Prema odluci raspravnog vijeća, tužioci će izložiti završnu riječ od 5. do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9., 12. i 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmijeniće 15. decembra.

Obje strane moraju podnijeti završne pisane podneske do 25. oktobra.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Pored genocida, optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije