Društvo

Hipnoterapija i pilates nove metode u porodilištima u BiH

Hipnoterapija i pilates nove metode u porodilištima u BiH
Hipnoterapija i pilates nove metode u porodilištima u BiH

LIVNO, SARAJEVO, BANJALUKA - Tehnike pretporođajne pripreme žene, koje se baziraju na preusmjeravanju fokusa misli s bola, a koje se uspješno primjenjuju u svijetu, odskora su u ponudi i budućim majkama u BiH.

Tako je ginekološki odjel Županijske bolnice "Dr fra Mihovil Sučić" u Livnu prva zdravstvena ustanova u BiH koja je trudnicama omogućila pretporođajnu pripremu hipnoterapijom, Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci formira pretporođajno odjeljenje namijenjeno samo za relaksaciju budućih majki, a slične novine treba očekivati i u sarajevskom i tuzlanskom Kliničkom centru.

"Mi smo u februaru najavili hipnoterapiju i prvu grupu žena smo okupili u maju, tako da se tek očekuje prvi porod. Dobro je prihvaćena metoda i mislim da je veoma logična. I do sada smo radili na tome da se fokus misli preusmjeri, ali vjerujem da će hipnoterapija donijeti još više uspjeha", naglasila je za "Nezavisne" glavna sestra akušersko-ginekološkog odjela bolnice u Livnu Roberta Perković.

Kroz stručan razgovor, muziku, vizuelizaciju ili koncentraciju na bebu, zagrljaj ili druge ugodne trenutke, naglašava ona, buduća majka se veoma uspješno pripremi i puno lakše porodi, a kroz ove radionice je takođe podučena i o dojenju.

Prema objašnjenju Andree Vlašić, sertifikovane kliničke hipnoterapeutkinje, hipnoporod se odnosi na pripremu za porod, učenje o bolu i načinima suzbijanja bola tokom poroda, ali i o strahu i uticaju straha na intenzitet bola, kao i o otklanjanju straha od poroda.

Trudnica se uči da sarađuje sa svojim tijelom i umom, da se opusti i usmjeri misli prema svojoj bebi i ljepoti rađanja.

"To sve se radi uz pomoć hipnoterapije. Trudnica pritom ne spava niti pada u trans, već se posebnim načinima disanja i vizuelizacije uvodi u stanje duboke opuštenosti. Sve to iskustvo rađanja čini lakšim, sigurnijim, prirodnijim i osnažujućim", objašnjava dr Vlašić.

Što se tiče uvođenja obavljanja porođaja uz pomoć hipnoterapeuta, koji bi trudnice podučavali različitim tehnikama opuštanja, u UKC RS tvrde da će o tome odlučiti medicinska struka.

"U porodilištu Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS u julu je počelo sa formiranjem pretporođajno odjeljenje i odjeljenje za prisustvo oca porođaju, što će omogućiti našim pacijentkinjama komforniji boravak u iščekivanju jednog od najvažnijih momenata u njihovim životima. Formiranjem pretporođajnog odjeljenja porodilje će moći da se kreću, da praktikuju pilates, te će na raspolaganju imati i druga pomagala koja bi im omogućila lakši porođaj", naglašavaju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS, u kojoj je obezbijeđen i bezbolni porođaj epiduralnom anestezijom svim porodiljama koje za to pokažu interesovanje, čak i u toku samog porođaja.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije