Društvo

Hirurzi sa UKC RS prvi put uspješno vratili odsječenu šaku

Hirurzi sa UKC RS prvi put uspješno vratili odsječenu šaku
Hirurzi sa UKC RS prvi put uspješno vratili odsječenu šaku

BA­NJA­LU­KA - Bo­jan Krne­ta iz Pri­je­do­ra, ko­ji je os­tao bez de­sne ša­ke to­kom ra­da na cje­pa­ču za drva, na­la­zi se na do­brom pu­tu da je po­no­vo ko­ris­ti za­hva­lju­ju­ći re­plan­ta­ci­ji kom­ple­tne ša­ke ko­ju su izve­li hi­rur­zi Uni­ver­zi­tet­skog kli­ni­čkog cen­tra RS.

Ovo je prva re­plan­ta­ci­ja ko­ja je izve­de­na ne sa­mo u ovoj zdrav­stve­noj us­ta­no­vi, ne­go i u BiH.

"Bio sam svjes­tan kad sam le­gao na ope­ra­cij­ski sto. Ka­da sam se pro­bu­dio i vi­dio svo­ju ru­ku, izne­na­dio sam se. Ni­sam oče­ki­vao da će mi ša­ka bi­ti sa­ču­va­na s ob­zi­rom na ozbi­ljnost po­vre­de", ka­zao je Krne­ta, ko­ji je ju­če otpu­šten iz Kli­ni­čkog cen­tra na ku­ćno li­je­če­nje.

Ovaj tri­de­se­to­go­diš­njak ka­že da se po­vri­je­dio dok je po­ku­ša­vao po­mo­ći pri­ja­te­lji­ma u ci­je­pa­nju drva, slu­že­ći se cje­pa­čem prvi put, ko­ji je na kra­ju ispao ko­ban.

Za­hva­lio je lje­ka­ri­ma UKC RS na us­pje­šnoj ope­ra­ci­ji. Na­da se da će opo­ra­vak da­lje te­ći do­bro jer ga za oko mje­sec da­na če­ka ope­ra­ci­ja te­ti­va.

"Hi­rur­ški ti­mo­vi su brzo odre­ago­va­li i hi­tno izve­li za­hvat, jer je kod ta­ko te­ških po­vre­da vri­je­me klju­čni fa­ktor. Što pri­je pa­ci­jent sti­gne do ope­ra­ci­one sa­le, ve­će su šan­se da se am­pu­ti­ra­ni dio re­plan­ti­ra. Sa­mo tri sa­ta na­kon po­vre­đi­va­nja mla­di­ća bi­li smo spre­mni i or­ga­ni­zo­va­ni u ope­ra­ci­onoj sa­li sa ko­le­ga­ma sa Or­to­pe­di­je i Tra­uma­to­lo­gi­je da ura­di­mo ovaj slo­že­ni za­hvat", po­ja­snio je Ni­ko­la Ba­roš, na­čel­nik Kli­ni­ke za plas­ti­čno- re­kon­stru­kti­vnu hi­rur­gi­ju.

 Ope­ra­ci­ja je tra­ja­la oko pet ča­so­va jer je prvo tre­ba­lo spa­ja­ti kos­ti fi­ksa­to­rom, a po­tom iz­vrši­ti re­kon­stru­kci­ju ar­te­rij­skih i ven­skih krvnih su­do­va, ne­ra­va, mi­ši­ća, ko­že i pot­ko­žnog tki­va.

"Zbog tran­spor­ta iz Pri­je­do­ra i sa­me du­ži­ne tra­ja­nja ope­ra­ti­vnog za­hva­ta pa­ci­jent je iz­gu­bio dos­ta krvi i zbog to­ga smo se odlu­či­li da ne ra­di­mo odmah re­kon­stru­kci­ju te­ti­va, ne­go na­kon če­ti­ri do šest se­dmi­ca", is­ta­kao je Ba­roš.

On je na­veo da je ope­ra­ci­ja izve­de­na pri­je 14 da­na te da je pos­to­pe­ra­ti­vni tok pro­te­kao do­bro.

Ba­roš je na­gla­sio da je pa­ci­jent sta­bi­lan, a re­plan­ti­ra­na ša­ka vi­tal­na, iako ni­ka­da ne­će bi­ti u fun­kci­ji kao pri­je po­vre­đi­va­nja, ali će ispu­nja­va­ti fun­kci­je nor­mal­ne ša­ke. Ka­ko je is­ta­knu­to, uklju­čen je tre­tman spe­ci­ja­lis­te fi­zi­kal­ne me­di­ci­ne i re­ha­bi­li­ta­ci­je ra­di održa­va­nja mo­bil­nos­ti zglo­bo­va ša­ke.

Dra­gan Bo­gda­nić, mi­nis­tar zdrav­lja i so­ci­jal­ne za­šti­te RS, is­ta­kao je da je ri­ječ o kom­pli­ko­va­noj ope­ra­ci­ji i čes­ti­tao lje­kar­skom ti­mu na us­pje­šno obav­lje­nom za­hva­tu.

"Iako je, na­ža­lost, do­šlo do ova­kvog po­vre­đi­va­nja, sre­ća je da mi ima­mo struč­nja­ke ko­ji su u sta­nju da izve­du je­dnu od naj­slo­že­ni­jih ope­ra­ci­ja i da sa­ču­va­ju ne sa­mo je­dnu ša­ku i je­dnu ru­ku, već je­dan mla­di ži­vot", is­ta­kao je Bo­gda­nić.

Do­dao je da re­sor­no mi­nis­tar­stvo nas­to­ji da se drži za­da­nih ro­ko­va ka­da je u pi­ta­nju re­kon­stru­kci­ja UKC RS na Pa­pri­kov­cu, gdje će bi­ti stvo­re­ni bo­lji uslo­vi za nji­hov rad.

Vla­do Đa­jić, vrši­lac du­žnos­ti ge­ne­ral­nog di­re­kto­ra UKC-a, oci­je­nio je re­plan­ta­ci­ju ša­ke kao vrhun­ski po­dvig na ko­jem bi ovoj zdrav­stve­noj us­ta­no­vi mo­gli po­za­vi­dje­ti i mno­go opre­mlje­ni­ji zdrav­stve­ni cen­tri u svi­je­tu.

Na­po­me­nuo je da je stra­te­ški cilj UKC-a, po­red pre­se­lje­nja u no­ve pros­to­ri­je na­re­dne go­di­ne i na­bav­ke no­vih apa­ra­ta, i edu­ka­ci­ja lje­kar­skog i ses­trin­skog ka­dra.

De­jan Ćur­lik iz Kli­ni­ke za or­to­pe­di­ju i tra­uma­to­lo­gi­ju UKC RS re­kao je da je po­no­san na ko­le­ge što su za ma­nje od je­dnog ča­sa us­pje­le da se pri­pre­me za ovaj za­hvat, po­se­bno jer je ri­ječ o ne­pla­ni­ra­noj ope­ra­ci­ji ko­ja je izve­de­na us­pje­šno.

Pod­sje­tio je da su na za­hva­tu ra­di­li hi­rur­ški ti­mo­vi, spe­ci­ja­lis­ti plas­ti­čne i re­kon­stru­kti­vne hi­rur­gi­je, spe­ci­ja­lis­ti Or­to­pe­di­je i Tra­uma­to­lo­gi­je, uz ve­li­ku po­dršku anes­te­zi­olo­ga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije