Društvo

Hrčavka pobijedila na sudu

Hrčavka pobijedila na sudu
Hrčavka pobijedila na sudu

BANJALUKA - Centar za životnu sredinu smatra kako je presuda Okružnog suda u Banjaluci kojom je poništeno rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku "Sutjeska", velika pobjeda za ovu rijeku.

Nataša Crnković, iz ovog centra, ističe kako presuda dokazuje, ne samo evidentno kršenje zakona od strane resornog ministarstva, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija uticaja.

"Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu i nećemo se zaustaviti dok te dvije rijeke ne sačuvamo", kazala je ona.

Iz ovog centra podsjećaju kako su zajedno sa Svjetskim fondom za prirodu (WWF) i udruženjem "Arbor Magna" u avgustu prošle godine angažovali eksperte i organizovali istraživačku ekspediciju u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gdje su za samo pet dana zabilježene čak 403 biljne vrsta, koje se u osporenim studijama ne spominju.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju smatraju kako je sud iz isključivo proceduralnih razloga poništio rješenje o odobrenju studije te da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

"S obzirom na to da stojimo iza toga da je cijeli proces izveden u skladu sa zakonom i veoma transparentno, Ministarstvo će zatražiti vanredno preispitivanje odluke suda", kazala je nedavno Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra.

Radenka Srndović, zamjenik načelnika opštine Foča, koja je u vrijeme donošenja studije bila vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka "Sutjeska", kazala je kako gradnja hidroelektrana na Sutjesci nije u skladu sa Zakonom o nacionalnim parkovima, te da je studija izvodljivosti urađena loše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije