Društvo

Humanitarac iz Rogatice milionom nahranio hiljade gladnih

Humanitarac iz Rogatice milionom nahranio hiljade gladnih
Foto: Nedžad Uglješa | Humanitarac iz Rogatice milionom nahranio hiljade gladnih

SARAJEVO - Agan Hodžić, Kanađanin porijeklom iz BiH, iz sela Kovanj, kod Rogatice, testamentom je ostavio milion KM kako bi nahranio hiljade gladnih usta u BiH.

Hodžić je novac donirao za Narodnu kuhinju "Stari grad", "Merhamet" i Crveni križ FBiH. Većina novca je već uplaćena na račune ovih organizacija, a preostali će biti u narednom periodu.

"Mnogo nam znači pomoć u tolikom novcu za narodne kuhinje. Zadovoljna sam, presretna. Meni je veliko i hljeb što dobijem, a kamoli nešto više. Imala sam 27 operacija", kaže Hedija, koja već godinama dolazi po obroke u kuhinju "Stari grad", te dodaje da su juče dobili vrijedne poklon pakete, ulje, šećer i kafu.

Hajrija Paunović je duže od 10 godina korisnik narodne kuhinje i kaže da mnogo znači to što dobiju, da su obroci solidni i da uvijek ima i mesa, ali da će ovom donacijom biti još i bolje.

Foto: Nedžad Uglješa
Foto: Nedžad Uglješa

U kuhinjama Crvenog krsta Kantona Sarajevo ima 1.600 korisnika. U Narodnoj kuhinji "Stari grad" dnevno se izda 1.023 obroka, a mjesečno 500 paketa. Inače, kuhinja "Stari grad" ima najviše korisnika na području Kantona Sarajevo - njih 4.000, a u Sarajevu egzistira šest javnih kuhinja. Javne kuhinje "Merhameta" na području BiH imaju 8.000 korisnika, a u Sarajevu njih 1.000.

Zilha Šeta, voditeljka kuhinje "Stari grad", poznata kod Sarajlija kao tetka Zilha, kaže da je ovo velika pomoć za građane koji su u socijalnoj potrebi i kojima je obrok koji dobiju u narodnoj kuhinji jedino što pojedu u toku dana.

"Mi smo već obezbijedili mlijeko za godinu dana, pojačali smo meso i dodali smo ulje, šećer i kafu", kaže Šeta. Objašnjava da im je već uplaćeno 270.000 KM i odlučili su da novcem obezbijede hranu za građane od Sarajeva do Banjaluke.

"Krenućemo od istočne Bosne, kraja iz kojeg potiče dobri čovjek Agan Hodžić", kazala je "Nezavisnim" Šeta. Najavila je da će ova kuhinja pripremiti pakete povodom Uskrsa i Vaskrsa.

Kaže da će od ove donacije moći napraviti i obrok više jer već godinama uvijek ima i onih gladnih koji nisu na spisku, ali zakucaju na njihova vrata.

"Nikada niko nije vraćen i ostao gladan", poručuje Šeta.

U Crvenom križu FBiH potvrdili su nam da je i njima stigao novac, te da će danas odlučiti kako će ga usmjeriti jer žele da krajni korisnici ne budu samo u Sarajevu, u kojem imaju 19 punktova, nego šire.

Foto: Nedžad Uglješa
Foto: Nedžad Uglješa

Enida Višo, sekretar Crvenog krsta Kantona Sarajevo, kaže za "Nezavisne" da vjeruje da će ovom donacijom boljitak osjetiti korisnici njihovih javnih kuhinje. Ističe da na spisku ove kuhinje ima 500 djece te da postoji velika potreba za voćem i slatkišima i da je to ujedno i poziv dobrim ljudima da pomognu toj djeci.

Munib Buljak, predsjednik Regionalnog odbora "Merhameta" Sarajevo, kaže da su i njima doznačena sredstva i da je dogovoreno da će svakom regionalnom uredu ovog društva biti dodijeljeno po 10 posto od iznosa donacije, a to je oko 33.000 KM, dok će Regionalnom odboru Goražde biti dodijeljeno 30 posto, pošto je to kraj iz kojeg donator potiče.

"S obzirom na to da u Goraždu nema javne kuhinje biće podijeljeni paketi onima koji su u socijalnoj potrebi, a 14. aprila ćemo s tetkom Zilhom iz Narodne kuhinje 'Stari grad' obići selo Kovanj, iz kojeg potiče donator, i sva obližnja sela i podijeliti 300 paketa pomoći. S nama će ići i izvršitelj oporuke Enver Ahmetspahić, dajdža (ujak) Agana Hodžića", kazao je Buljak i istako da će od donacije pojačati obroke u kuhinji voćem, više mlijeka i onoga što je potrebno za korisnike.

Brojevi

1.600 korisnika u kuhinjama Crvenog krsta Kantona Sarajevo

4.000 osoba koristi usluge Narodne kuhinje "Stari grad"

8.000 ljudi opslužuje javna kuhinja "Merhameta"

500 djece na spisku javne kuhinje Crvenog krsta Kantona Sarajevo

Ko je Agan Hodžić

Agan Hodžić rođen je 1932. godine u selu Kovanj, kod Rogatice, a preminuo je 2015. godine. Živio je u Kanadi od 1953. godine.

Enver Ahmetspahić, Hodžićev dajdža (ujak), kaže da je Agan po odlasku u Kanadu radio i kao drvosječa.

"Onda otvorio jedan mali restoran, pa poslije držao dva motela u Floridi, a onda poslije kupovao stare kuće, renovirao ih i prodavao i na taj način stekao taj svoj određeni kapital, koji možda za Ameriku i nije nešto veliki, ali evo za naše uslove je značajan", rekao je Ahmetspahić.

Hodžić je često dolazio u BiH te posjećivao Narodnu kuhinju "Stari grad" na Baščaršiji, gdje se družio i pio kafu s uposlenicima. Sedam godina prije smrti, 2008. godine, odlučio je napraviti testament, u kojem je naveo da nakon smrti ostavlja milion maraka isključivo za hranu onima kojima je najpotrebnija.

"Danas smo imali lijep sastanak s njegovim opunomoćenikom dajdžom. Jedini Hodžićev uslov je bio da sav taj novac bude utrošen na hranu", kazala je Zilha Šeta, voditeljka Narodne kuhinje "Stari grad".

Objasnila je da se vodio postupak i da su ga malo osporavali njegovi rođaci.

"Presuda je donesena 29. decembra da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu", rekla je Šeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije