Društvo

I Bošnjaci i Srbi žele bolji suživot u Srebrenici

I Bošnjaci i Srbi žele bolji suživot u Srebrenici
I Bošnjaci i Srbi žele bolji suživot u Srebrenici

SREBRENICA - Hoće li Srebrenica, simbol najvećeg stradanja Bošnjaka, od poslijeratnog "grada za pranje savjesti", nad kojim su se testirale razne politike i populizmi, postati mjesto kvalitetnijeg života za sve Srebreničane koji tu ostaju da žive i kad se svjetla pozornica ugase, pitanje je na koje odgovor svi iščekuju.

Vremenom, čini se da su konačno stvorene sve pretpostavke za "restartiranje" ovog gradića na istoku BiH, makar su mišljenja podijeljena u ocjenama koliki je doseg prosperiteta same Srebrenice, kao i o pojačanom angažmanu predsjednika RS Milorada Dodika po pitanju novih ulaganja.

Ipak, sve naše priče o Srebrenici postaju deplasirane onoga trena kada se sučelimo s ljudima koji tamo žive, dijele sudbinu tamošnjeg naroda i onda kada političari odu, a kamere se ugase.

Šehida Abdurahmanović, mještanka Srebrenice, inače članica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", ističe da žali što su Bošnjaci nakon toliko godina izgubili poziciju načelnika općine. Ipak, i ona duboko priziva bolji život i budućnost i za srpsku i za bošnjačku djecu.

"Ove Dodikove najave smatram licemjernim zato što to nije uradio prije osam godina ili četiri. Koliko god on sada bio dobronamjeran, moramo se pitati šta je pričao do juče? Žao mi je mladih, sav moj život u Srebrenici je posvećen tome da bude bolje mladima, bez obzira na to kojoj naciji pripadaju", ističe ona.

Ipak, poručuje da život treba da ide dalje, da se poboljšava, te da Srbi i Bošnjaci moraju zajedno živjeti, "makar jedni pored drugih".

Njen sugrađanin Dragan Cvjetinović kaže da vlast sa Durakovićem na čelu "ništa nije uradila po pitanju suživota i otvaranja novih radnih mjesta".

"Po medijima se priča o tome da u Srebrenici maltene nema hljeba da se jede, što je dezinformacija. U Srebrenici je samo trebala promjena vlasti, jer nije bilo napretka. Ćamil se samo bavio prošlošću, a nikako nije gledao na suživot. Mislim da treba ukazati povjerenje Mladenu Grujičiću, pa vidjeti da li vrijedi ili ne vrijedi. U Srebrenici je najbitniji suživot, da prošlost ostavimo za nama i da narod živi u miru, slozi i od svog rada", poručuje Cvjetinović.

Veliku stvar za suživot u Srebrenici već godinama radi nezavisno Udruženje "Prijatelji Srebrenice", čija predsjednica Dragana Jovanović poručuje kako je promjenu načelnika nužno prihvatiti kao rezultat demokratskog procesa.

"Iako je u prvi mah od strane bošnjačke zajednice shvaćena kao izdaja, mislim da se ne mora nužno raditi o negativnoj promjeni za Bošnjake. Ovo je izvanredna prilika da se testira politička zrelost srpskih partija u Srebrenici, shvatanje odgovornosti da se za sve građane Srebrenice kreiraju dobri uslovi za život, što je tokom jučerašnje posjete i najavljeno", kaže ona.

Smatra dobrim upravo to što su sve oči usmjerene na novog načelnika, "koji sada treba da iskoristi izvanrednu šansu koja mu je data".

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, kako kaže, smatra nekorektnim to što je predsjednik RS "odmah dao podršku svom načelniku Mladenu Grujičiću, a njemu ne na takav način sve godine koje je bio na čelu Srebrenice".

"Bojim se da Dodik ovo više radi iz političkih, nego institucionalnih razloga. I tu ne mogu da mu dam plus, iako sam uvjeren da će on u Srebrenici nešto uraditi, jer on stoji iza svojih riječi", kaže Duraković.

Ističe da je s predsjednikom RS dugo imao "ljudski, korektan odnos".

"Nije Ćamil povilenio, nego on. Eto, čujem da je i Mladenu rekao: 'Budi načelnik kao što je bio Ćamil'. Ipak, mislim da je ovo Dodikov pokušaj da poravna neke stvari nakon što je izvrijeđao mnoge", zaključuje Duraković.

Mladen Grujičić, novi načelnik Srebrenice, poručuje kako samo treba uvažavati instituciju predsjednika RS i Vladu RS, i da će onda i pomoć doći.

"Uvjeren sam da ću dobiti povjerenje i Bošnjaka Srebrenice. Nije bitno je li Ćamil ili Mladen, bitno je da je onaj koji želi dobro Srebrenici i ovim ljudima. Ja ne pričam isprazno, ja ne mijenjam mišljenje, uvjeren sam da ću ostvariti rezultate koje sam najavio i da će ti rezultati doprinijeti da razuvjerim Bošnjake, a mislim da je sve manje takvih", poručuje Grujičić.

Dodik je, podsjećamo, najavio zajedničku sjednicu dvije vlade, te konkretizirao pitanja ulaganja u infrastrukturu, razvoj i zapošljavanje, posebno apostrofirajući da će 11. jul "biti obilježavan kao i do sada".

U međuvremenu se oglasio i sam premijer FBiH Fadil Novalić, koji je rekao da prihvata Dodikov prijedlog za zajedničku sjednicu, ali da ona ne bi trebalo da bude održana u Srebrenici, "koja je mjesto posebnog pijeteta i simbolike".

"Ne vidim ništa sporno da sjednica bude održana u Brčkom, Sarajevu ili Banjaluci, o samo dvije teme, i to harmonizaciji jedinstvenog pravnog, te jedinstvenog privrednog prostora BiH", poručio je Novalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije