Društvo

I dalje poplavljena područja u Blagaju, Stocu i Gabela polju

MOSTAR - Stanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) po pitanju padavina dosta se stabilizovalo, a očekivati je kako će se u idućem razdoblju još dodatno normalizovati, izjavio je Pero Pavlović, portparol Operativnog stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Kada je riječ o nivou voda u koritima rijeka u HNŽ-u i u akumulacijama na Neretvi, u zajedničkim dogovorima dispečerskih centara Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH radi se na kontrolisanom ispuštanju vode iz akumulacija.

"To je ispuštanje takve naravi da ono nizvodno neće ugroziti stanovništvo ni materijalna dobra. Riječ je o procesu koji se kontrolirano radi i koji je pod potpunim nadzorom", pojasnio je Pavlović.

Dodao je kako, prema informacijama s terena, i dalje nema promjena vezanih za određene poteškoče tamo gdje se rijeka Buna izlila iz svog korita.

"Nema većih materijalnih šteta. Lokalni put Blagaj - Buna je i dalje u jednom dijelu pod vodom pa je prometovanje tim putnim pravcem u prekidu", kazao je Pavlović.

Kada je u pitanju opština Stolac, rekao je kako je zbog izlijevanja rijeke Bregave ispod Prenja poplavljeno oko 5 hektara obradivog zemljišta, te kako se i dalje otežano saobraća lokalnim putem Prenj - Habatnica.

Takođe, u Stocu je otežan saobraćaj lokalnim putem Rivine - Klokun, gdje je stanovništvo upozoreno da voda iz vodovodne mreže iz opštine Stolac nije za piće, pa se preporučuje da se ona prije upotrebe prokuva.

Kada je u pitanju Čapljina, u protekla 24 sata Vatrogasna profesionalna jedinica radila je na ispumpavanju vode u Gabela polju, odnosno na putnom pravcu prema graničnom prelazu.

"Iz drugih općina Hercegovačko-neretvanske županije nema dojava o eventualnim problemima zbog obilnih padalina", kazao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije