Društvo

I mladi kreiraju omladinske politike

I mladi kreiraju omladinske politike
I mladi kreiraju omladinske politike

BANJALUKA - Dokumenti omladinske politike biće izrađeni do kraja godine u okviru 14 lokalnih zajednica u RS, a u njima će se označiti glavni problemi sa kojima se susreću mladi, kako bi se mogli što kvalitetnije rješavati.

Za učešće u projektu prijavilo se oko 20 opština, u kasnijim pregovorima odlučeno je da se radi o 14 lokalnih omladinskih politika u opštinama: Mrkonjić Grad, Kotor Varoš, Novi Grad, Prijedor, Laktaši, Šamac, Derventa, Lopare, Ugljevik, Osmaci, Zvornik, Istočni Stari grad, Pale i Berkovići.

Kako kažu iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, koje je nosilac projekta, svaka opština je specifična, te će se nakon sastanka koordinatora izabranih lokalnih zajednica uraditi analiza stanja u oblastima značajnim za mlade, te formirati radne grupe. Ipak, ono što bi se moglo izdvojiti kao strateški ciljevi omladinske politike RS u periodu od 2016. do 2020. su zapošljavanje mladih, slobodno vrijeme, zdravi stilovi života, aktivno uključivanje u društvo i podrška izvrsnosti.

"Nakon analize stanja će se iskristalisati teme koje su realni prioriteti za mlade u svakoj posebnoj opštini i na čemu će se raditi", rekla je Mirela Vujatović, službenik za odnose s javnošću.

Projekat se završava u decembru, a pored resornog ministarstva sprovode ga Omladinski komunikativni centar iz Banjaluke, te Omladinski savjet RS. Za realizaciju omladinskih politika u RS EU je izdvojila 120.000 evra, dok Ministarstvo sufinansira projekat u iznosu od 23.469 KM.

Branka Malešević, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta RS, rekla je da Ministarstvo realizacijom ovog projekta podržava izradu omladinskih lokalnih politika.

Danijela Topić, jedna od vođa projekta ispred OKC-a, istakla je zadovoljstvo što su većinom izabrane manje i nerazvijenije opštine, kao i to što su njihovi predstavnici pokazali veliku volju da čitav projekat iznesu na najbolji način.

"Takođe, od načelnika je zahtijevano da se u izradu politike uključi što veći broj mladih kako bi shvatili važnost i značaj ovoga što radimo, a i kako bi politike stvarno i vjerno predstavljale njihove potrebe i probleme", rekla je Topićeva. 

U Novom Gradu kažu kako su tek na početku projekta pa ne mogu reći sa sigurnošću koji problemi će biti uočeni kao najveći, ali da vjeruju da se ne razlikuju previše od problema većine mladih u RS.

"U naredna dva mjeseca očekuju nas konkretne aktivnosti na izradi samog dokumenta, koje podrazumijevaju prikupljanje i obradu podataka, definisanje problema sa fokus grupama, definisanje strateških ciljeva i, naravno, na kraju definisanje mjera i projekata koji će se naći u omladinskoj politici naše opštine", rekli su u Novom Gradu i istakli da se nadaju da će donošenjem ovog akta problemi biti otklonjeni ili bar ublaženi.

"Sama svrha izrade omladinske politike jeste rješavanje, otklanjanje ili umanjivanje onih problema za koje mladi ljudi iz Novog Grada smatraju da su prioritetni. U svakom slučaju, omladinska politika će dati odličnu osnovu za kreiranje i implementiranje onih projekata i mjera koji su u skladu s potrebama mladih ljudi", kažu u ovoj opštini.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije