Društvo

Informatiku uče iz udžbenika starog 24 godine

Informatiku uče iz udžbenika starog 24 godine
Foto: N.N. | Informatiku uče iz udžbenika starog 24 godine

MAGLAJ, BANJALUKA - Uprkos tome što se tehnologija i informatički sistem skoro iz dana u dan mijenjaju, srednjoškolci u BiH informatiku uče iz starih i savremeno neprilagođenih udžbenika, pa čak i onih koji datiraju iz 1994. godine.

Ermin Panković, direktor Srednje mješovite škole Maglaj, potvrdio je za "Nezavisne" da učenici ove škole informatiku uče iz udžbenika starog 24 godine.

"Đaci na časovima informatike uče više teoretski dio, općenito o računaru, o njegovim sastavnim dijelovima, odnosno ono što se radilo u vrijeme 1994. godine", kazao je Panković.

Prema njegovim riječima, učenici prođu osnove informatike, ali na časovima nema daljeg usavršavanja.

"Ministarstvo obrazovanja i nauke bi trebalo krenuti u izmjenu planova i programa i prilagodbu planova i programa današnjici i budućnosti", kazao je Panković.

Đaci kažu da im ne može biti zanimljivo gradivo koje je staro preko dvije decenije.

"Danas svi visimo na društvenim mrežama, koristimo aplikacije, imamo tablete, laptope, a učimo o prevaziđenim kompjuterima", kaže jedan srednjoškolac.

Suad Alić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Kantona Sarajevo, kazao je da je problem što đaci uče po starim udžbenicima.

"Informatički sistemi se svakog dana razvijaju, a škole to ne mogu da stignu, pa je neophodno mijenjati planove i program i usvaršavati same nastavnike", kazao je Alić.

Iz Elektrotehničke škole Mostar kazali su da profesori sami prave skripte da bi učenicima olakšali učenje budući da su udžbenici stari.

"Imamo svoje prezentacije i skripte jer ne možete vi danas u informatici koristiti nešto staro. Većina toga što danas radimo devedesetih godina nije postojalo i ne možemo se mnogo koristiti tim knjigama i zato imamo interne skripte koje profesori prave", kažu iz ove škole.

Da je potrebno osavremeniti udžbenike iz oblasti informatike, slažu se i u školama u RS.

Darko Stevanović, profesor poslovne informatike iz Ekonomske škole iz Bijeljine, kaže da su napravili skripte koje su prilagodili planu i programu, te koriste internet kao dodatni izvor literature.

"Za naše učenike drugog razreda postoji udžbenik koji je poprilično solidan, dok đaci  trećeg i četvrtog razreda nemaju udžbenike, a đaci prvih razreda uče iz udžbenika koji datira iz 2002. godine i rade operativne sisteme koji nisu u koraku s vremenom", rekao je Stevanović.

Zdenka Miličić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola hercegovačke regije, kazala je da nastavnici smatraju da stare udžbenike treba mijenjati.

"Malo je smiješno da srednjoškolci treba  da uče o sastavnim dijelovima računara", rekla je Miličićeva.

Prema njenim riječima, Republički pedagoški zavod treba da se pozabavi osavremenjavanjem udžbenika.

Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva srednjih škola prijedorske regije i direktorica  Ugostiteljsko-ekonomske škole, kazala je da većina prosvjetnih radnika ima neke zamjerke na određene postojeće udžbenike.

Prema njenim riječima, sloboda predavača je da unese novine, da unese moderne stvari, zavisno od situacije, od nivoa znanja učenika i mogućnosti.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe da su školama potrebni savremeni računari i brži i kvalitetniji internet, ali i da gradivo treba da ide u korak s vremenom.

"U srednjim školama je mali tiraž udžbenika i kad Zavod za udžbenike i nastavna sredstva raspiše konkurs za nove udžbenike, niko se ne prijavi  da bi pisao nove udžbenike", kaže Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Prema njegovim riječima, to je razlog zašto učenici uče iz udžbenika koji su stari po deset, 15 i više godina.

"Udžbenik se tretira kao jedno od sredstava za nastavu, a profesor je taj koji treba da  nađe načina kako da pristupi novim nastavnim metodama i kako da upozna učenika sa novim  trendovima u tom predmetu", kazao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije