Društvo

"Infuzija" od 1,5 miliona evra za arheologiju RS

"Infuzija" od 1,5 miliona evra za arheologiju RS
"Infuzija" od 1,5 miliona evra za arheologiju RS

Sporazum o saradnji na arheološkom projektu istraživanja širenja poljoprivrede u Evropi sa glavnim fokusom na RS "Eurofarm", za koji je Evropski istraživački savjet dodijelio 1,5 miliona evra, potpisan je danas u Banjaluci.

Potpisnici su bili doktor na londonskom Univerzitetskom koledžu Mark van der Linden i Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, koji je izjavio da je potpisivanjem ovog sporazuma i pokretanjem projekta "Eurofarm" u arheološkom smislu otkrivena RS, kao i potencijali ljudi koji se bave arheologijom u Republici Srpskoj.

"Vjerujem da će ovo biti snažan podsticaj arheolozima i arheološkom istraživanju u RS te se nadam da će i druge institucije kulture pronaći partnere kao što je Univerzitetski koledž iz Londona, da će to biti identifikacija sposobnosti RS u kulturi i nove mogućnosti da dođemo do veoma značajnih sredstava", rekao je Kasipović.

Van der Linden je naveo da će ovaj projekat doprinijeti priznanju kvaliteta arheološkog rada u RS. On je izrazio nadu da će pokretanje ovog projekta doprinijeti i približavanju činjenice da je neophodno pokrenuti daleko viši stepen razumijevanja za arheologiju na ovom području.

"Projekat će se baviti izučavanjem najranije pojave zemljoradnje u regiji te će nastojati preispitati ključnu važnost ovog regiona za Evropu u tom periodu. Još jedan od važnih ciljeva je i međunarodna saradnja koju projekat podrazumijeva, a koja treba da pomogne i poveća broj istraživanja i doprinese poboljšanju slike kulturne baštine RS", napomenuo je on.

Istakao je da će rezultati istraživanja biti objavljeni u svjetskim i lokalnim naučnim časopisima, ali i na internetu, kako bi bili lakše dostupni.

Ivana Pandžić, arheolog u Muzeju RS, podsjetila je da su iskopavanja na prostoru RS vršena tri godine, kao i da su shvatili da će im biti neophodno mnogo vremena i novca da dođu do prave slike neolita, te da su iz tih razloga aplicirali za ovaj projekat na kojem su uspješno prošli.

"U radu na ovom projektu, koji će trajati narednih pet godina, biće uključeni svi muzeji na teritorijama na kojima ćemo vršiti istraživanja. Poenta cijelog projekta jeste da dobijemo finalnu arheološku kartu iz perioda neolita sa potrebnim datumima", istakla je Pandžićeva.

Muzej RS posljednjih šest godina sarađuje sa univerzitetima iz Kembridža i Lestera u Velikoj Britaniji na projektima istraživanja kamenog doba u RS i BiH. Istraživanja su podrazumijevala terenske aktivnosti, razne laboratorijske analize, razmjene stručnjaka i njihovo usavršavanje.

Saradnja je ove godine krunisana odobrenjem petogodišnjeg projekta istraživanja širenja poljoprivrede u Evropi, sa glavnim fokusom na RS, za šta je Evropski istraživački savjet dodijelio 1,5 miliona evra.

Tokom narednih pet godina Van der Linden i njegov tim vršiće arheološka iskopavanja i istraživanja u RS, te raditi na postojećim zbirkama iz kamenog doba.

Glavni partneri su Muzej RS sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, a biće uključeni i ostali muzeji i njihov kadar.

Današnjoj prezentaciji arheološkog projekta, koja je prethodila potpisvanju sporazuma, prisustvovali su i Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, direktori i predstavnici Muzeja savremene umjetnosti Banjaluka, Zavoda, Arhiva RS, Kulturnog centra Banski dvor, grada Banjaluka, te drugih kulturnih i obrazovnih institucija u RS.

Prilika za stručnjake

Nada Puvačić, direktor Muzeja RS, istakla je da ovaj projekat predstavlja jedinstvenu priliku da se dokažu mladi, sposobni i entuzijazmom naoružani arheolozi iz RS, jer se radi o lokalitetima koji su interesantni cijeloj Evropi.

"Ovaj projekat je započet u oktobru i trajaće narednih pet godina - četiri godine biće istraživan sjeverni dio RS, a nakon toga Hercegovina do Crne Gore", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije