Društvo

Inicijativa za pomoć u otklanjanju selektivne pravde

Inicijativa za pomoć u otklanjanju selektivne pravde
Inicijativa za pomoć u otklanjanju selektivne pravde

ISTOČNO SARAJEVO - Upravni odbor "Veterana Republike Srpske" uputio je rukovodstvu Srpske inicijativu za pomoć u otklanjanju selektivne pravde koju Tužilaštvo i Sud BiH provode prema srpskim ratnim veteranima.

Inicijativa je upućena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Narodnoj skupštini Srpske.

Na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu veterani su naveli da su u inicijativi navedeni prijedlozi u vezi sa zaštitom građana Srpske, kao i za zaustavljanje primjene selektivne pravde koju u BiH provode Sud i Tužilaštvo u procesuiranju ratnih zločina.

Veterani smatraju da prijedlog pravnih akata treba da bude upućen u skupštinsku proceduru najkasnije u roku od tri mjeseca.

Jedan od zahtjeva veterana je da predstavnici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Predsjedništvu BiH pokrenu inicijativu da Sud i Tužilaštvo BiH budu stavljeni pod parlamentarnu kontrolu.

Veterani ističu da ovakva inicijativa mora da sadrži i "paritetni pristup u procesuiranju ratnih zločina, kao i hronološki pristup po godinama izvršenja ratnog zločina".

Predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da je želja veterana Srpske da preko svojih institucija pomognu da se razriješi problem procesuiranja ratnih zločina.

"Tematizovanjem problema selektivne pravde na 'Ozrenskom mirboženju' veterani Srpske su izazvali niz efekata u javnosti. Sve je više dokumenata u sredstvima informisanja iz kojih se vidi da je zločin vršen na sve tri strane. Pokrenuli smo otvaranje ovog pitanja i očekujemo pozitivne efekte u postizanju trajnog mira na ovom prostoru", istakao je Vukotić.

On je pozvao Boračku organizaciju Republike Srpske na jedinstvo, "da bi zajedno u proceduralnoj saradnji sa institucijama učinili nešto za svoje saborce i njihove porodice".

Govoreći o pitanju Sutorine, Vukotić je rekao da su veterani razočarani pokretanjem inicijative zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića da Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o ovom problemu.

"Smatramo da je to jako pogrešno i štetno za odnose BiH sa bratskom Crnom Gorom. Mislimo da je to zamka koja je postavljena za srpske predstavnike u Sarajevu, jer ona podrazumijeva jedan od pokušaja raspakivanja Dejtonskog sporazuma, kojim su ucrtane međuentitetske granice. Osim toga, veterani iz Crne Gore su nam pomogli da imamo Republiku Srpsku i bilo bi nekorektno da im vraćamo na takav način. Učinićemo sve da do takve rasprave ne dođe", istakao je Vukotić.

Šef tima za informisanje u Udruženju veterana Zoran Trifunović iznio je stav veterana koji se odnosi na slučaj predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića.

"U proteklih desetak dana nismo čuli nijedno valjano objašnjenje zašto Džaferović i dalje sjedi na visokoj funkciji. Sve se svodi na međustranačka optuživanja, a činjenica da se on dovodi u vezu sa najmonstruoznijim zločinima protiv srpskih vojnika i civila diskredituje ga da obavlja dužnost i funkciju na kojoj se nalazi", rekao je Trifunović.

Veterani smatraju da je jedino razumno da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama u legalnoj proceduri trebaju momentalno da uskrate povjerenje Džaferoviću.

Trifunović je rekao da je taj slučaj dobio i procesni karakter, nakon što je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uputio Tužilaštvu BiH više od 7.000 stranica dokumenata, video zapisa i izjava svjedoka.

On je, između ostalog, naveo da se još traga za više od 140 nestalih na području Ozrena, da se ne zna gdje je 80 boraca Četvrte lake ozrenske brigade, te naveo da je na Ozrenu pronađena masovna grobnica sa 21 tijelom, od kojih je 19 bilo bez glave.

"Poučeni iskustvom dosadašnjeg rada Suda BiH, na primjeru slučaja Atifa Dudakovića, nismo sigurni kako će se to odvijati. Poručujemo našim predstavnicima u Sarajevu da se dogovore o nacionalnom interesu koji će sprovesti", dodao je Trifunović.

Veterani su naveli i da su preduzeli aktivnosti s ciljem temeljne izmjene Zakona o pravima boraca, da bi učesnici rata dobili zasluženo mjesto i priznanje u Republici Srpskoj, te pozvali sve organizacije iz ove kategorije da im se pridruže i zajedno završe taj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije