Društvo

Inovatori iz BiH osvojili četiri medalje

Inovatori iz BiH osvojili četiri medalje
Foto: NN | Inovatori iz BiH osvojili četiri medalje

BANGALORE, SARAJEVO - Inovatori iz BiH dobili su četiri medalje za sedam inovacija koje su predstavili na Drugom indijskom sajmu inovacija u gradu Bengalore u Indiji, koji je završen u ponedjeljak naveče.

Na ovoj izložbi predstavljeno je 400 inovacija iz 30 zemalja, a srebrom su nagrađeni Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za inovaciju mikrovalno-infracrveni konvertor topline, Armina Mačković iz Maglaja za inovaciju građevinski blokovi celuloznog betona, i Branko Miladinović, mašinski inženjer iz Banjaluke za inovaciju elektronski saobraćajac.

Bronzanu medalju osvojio je Živko Gelić iz Kotor Varoša za inovaciju piramidalni vrtovi.

Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH (AIBiH), rekao je da je izuzetno zadovoljan ovim nagradama.

"Ne mogu da vjerujem da takve rezultate ostvaruju članovi našeg udruženja. Svaki put očekujemo i svaki put dobijemo nagrade iznad prosjeka", rekao je Hujić.

Alić je rekao da na svakom sajmu na kojem predstavi svoju inovaciju očekuje nagradu.

"Ovaj put sam zakasnio da izradim prototip. U principu slabije prolazim u azijskim zemljama, ali sam zadovoljan i ovom nagradom", rekao je Alić.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava i nemogućnosti odlaska inovatora u Indiju, njihove inovacije predstavio je i primio priznanja Mladen Karić, potpredsjednik AIBiH i član Izvršnog komiteta Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije