Društvo

Inspekcija stala na kraj antibioticima bez recepta

Inspekcija stala na kraj antibioticima bez recepta
Foto: N.N. | Inspekcija stala na kraj antibioticima bez recepta
Bojana Živanić

​BANJALUKA - Iako je ranijih godina pojava izdavanja lijekova bez recepta bila znatno raširena, naročito kada su u pitanju antibiotici, sada je to značajno suzbijeno, ističu u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

"Samo povremeno u kontrolama uočimo recepte koji nisu propisani na adekvatnom obrascu i ne sadrže sve podatke koje mora sadržavati ljekarski recept", istakli su u Inspektoratu.

Kako navode, Zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u apotekama izvršila 72 kontrole te u tim kontrolama nisu utvrđene značajnije nepravilnosti kada je riječ o izdavanju lijekova.

Istakli su da su zbog zapažanja u prethodnim godinama imali sastanke sa zdravstvenim komorama, na kojima su, kako kažu, ukazivali da doktori medicine i stomatologije lijekove koji imaju režim izdavanja na recept moraju propisivati na obrascu recepta koji sadrži propisane podatke o pacijentu, lijeku, propisivaču i izdavaču lijeka.

Podsjećamo, novim pravilnikom je utvrđeno da će na recept biti izdavani lijekovi poput raptena K, analgina 500 mg, brufena 400 mg i drugih koji su prije izdavanja ovog pravilnika mogli da se kupe bez recepta.

To je izazvalo ogorčenje kod mnogih pacijenata, koji verbalno napadaju apotekare kad ih traže, a dobiju odgovor da moraju imati potvrdu tj. recept od doktora.

Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog drušva RS, istakla je da se u skorije vrijeme očekuje realizacija sastanka svih učesnika u aktivnostima u vezi s propisivanjem lijekova na recept.

"Uskoro treba da bude održan sastanak na kojem bi trebalo da učestvuju i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Inspektorata RS, apotekari, doktori porodične medicine i ostali učesnici koji su ključni za dalji tok aktivnosti", rekla je Amidžićeva.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

zlolic

Kako nestanu u kraj radu bez prijava radnika na to su gluvi i sljepi .

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije