Društvo

Internacionalni indeks vlasničkih prava: BiH na 116. mjestu

Internacionalni indeks vlasničkih prava: BiH na 116. mjestu
Foto: Ilustracija | Internacionalni indeks vlasničkih prava: BiH na 116. mjestu

SARAJEVO - Property Rights Alliance je objavila svoj godišnji Internacionalni indeks vlasničkih prava po kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na 116 mjestu od ukupno 127 posmatranih država, saopšteno je iz Udruženja "Multi" .

U regionu BiH se nalazi na 22. mjestu i u odnosu na prošlu godinu BiH je nazadovala za -0.2 boda na indeksu (3.92 trenutno). Nazadovanje je ostvareno po pitanju pravnog i političkog okruženja, te zaštite fizičkog vlasništva. Sa druge strane, skromni pomak je ostvaren kada je riječ o zaštiti intelektualnog vlasništva (+0.14).

Prema podacima indeksa, Novi Zeland ostvaruje najbolju ukupnu ocjenu po pitanju zaštite vlasničkih prava (8.6335), a nakon čega slijede Finska (8.6257), Švedska (8.6084), Švicarska (8.5614) i Norveška (8.5326).

Najgore ocjene po pitanju zaštite vlasničkih prava imaju Jemen (2.7281), Venecuela (3.0566), Bangladeš (3.1170), Moldavija (3.1781), Ukrajina (3.4243) i Burundi (3.43).

Među 15 najbolje ocijenjenih država nalaze se i Austrija (8.0122), Sjedinjene Američke Države (8.0741) i Velika Britanija (8.1292). Kada je riječ o intelektualnom vlasništvu, Sjedinjene Američke Države predvode (8.7155), nakon čega slijedi Finska (8.6714) i Japan (8.3267). U odnosu na prošlogodišnji izvještaj nije bilo većih promjena pri rangiranju.

U suradnji sa 111 nevladinih organizacija iz 72 države, ovaj indeks prati stanje vlasničkih prava, ocjenjivajući zaštićenost kako fizičkog, tako i intelektualnog vlasništva u zemljama širom svijeta. Vlasnička prava pospješuju razvoj ličnih i ekonomskih sloboda pojedinca, te je razvijen sistem zaštite vlasničkih prava u korelaciji sa većim stopama ekonomskog rasta, razvojem ljudskih sposobnosti, većim izdvajanjem za istraživanje i inovacije, boljim ekološkim performansama, kao i stvaranjem socijalnog kapitala. Zbog toga su vlasnička prava značajan uzrok prosperiteta čitavog društva. Internacionalni indeks vlasničkih prava uzima u razmatranje tri kategorije: pravno i političko okruženje, zaštita intelektualnog vlasništva i zaštita fizičkog vlasništva.

"Zaštita vlasničkih prava, naročito privatnog vlasništva, predstavlja temelj institucionalnog okvira za ostvarivanje ekonomskog rasta. Nažalost, Bosna i Hercegovina značajno zaostaje po ovom pitanju i uglavnom je država ta koja planski narušava pravo vlasništva građana. Pritom, najveću odgovornost nosi spor i krajnje neefikasan pravosudni sistem", naglasio je Admir Čavalić, direktor Udruženja "Multi" koje predstavlja jednu od partnerskih organizacija pri izdavanju Internacionalnog indeksa vlasničkih prava.

Interesantno je da je u okviru ovogodišnjeg izvještaja o vlasničkim pravima, objavljena i studija o stanju vlasničkih prava u zemljama Zapadnog Balkana, autora Admira Čavalića i Mihaila Gajića. U okviru navedene studije, predstavljeni su slučajevi Savamala (Srbija) i nana Fata Orlović (Bosna i Hercegovina), a kao primjeri sistemskog narušavanja prava vlasništva u ovim zemljama, navode iz Udruženja Multi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije