Društvo

Ispovijest Elvedina Kafedžića: Protivili se nezakonitostima pa onda dobili otkaze

Ispovijest Elvedina Kafedžića: Protivili se nezakonitostima pa onda dobili otkaze
Ispovijest Elvedina Kafedžića: Protivili se nezakonitostima pa onda dobili otkaze

SARAJEVO - Jedan od prijavljenih slučajeva mobinga sudu je i onaj koji se godinama dešavao u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo. Slučaj još nije dobio svoj epilog na sudu - glavna rasprava je odlagana već dva puta.

Elvedin Kafedžić radi u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo od 2009. godine. Njegovi problemi na radnom mjestu počinju 2012. godine, dolaskom novog direktora na tu funkciju, Dževada Šuške.

Zbog bjekstva tri štićenika doma, Kafedžić i njegov kolega postaju "mete" mobinga direktora. To bjekstvo - koje nije usamljen slučaj u Zavodu - bilo je propust uprave, koja nije obezbijedila radnika obezbjeđenja.

"Djeca imaju pravo izaći, ali ako se ne vrate, prijavi se policiji, odnosno taj radnik obezbjeđenja to uradi. Nama je rečeno da smo napravili toliki propust da smo mogli otkaz odmah dobiti, ali je on ispao dobar i nije nam ga uručio", objašnjava Kafedžić.

Oni podnose žalbu Upravnom odboru, ali je ona odbijena.

"Mislili smo da će na tome sve stati, da je to bila demonstracija sile", kaže Kafedžić.

Nakon ovog incidenta, situacija se relativno smirila. Međutim, kasnije se dogodilo još nekoliko incidenata. Jedan od njih dešava se kada je Kafedžić bio na godišnjem odmoru. Dobija naredbu od direktora da mora da prekine odmor kako bi štićenike vodio na more. Dodao je da "nema puno izbora". 

"Nakon toga, ja sam najviše prekovremeno radio od svih zaposlenih i, opet kažem, nisam imao izbora", objašnjava Kafedžić.

Nakon još nekoliko neuobičajenih situacija, do eskalacije dolazi u julu 2013. godine, i to zbog pogoršane bezbjednosne situacije u Zavodu. Nije bilo reagovanja na propuste obezbjeđenja - djeca su unosila bombe, izboden je jedan od zaštitara, napadi na osoblje, razbijanja imovine Zavoda.

Direktor ništa nije preduzimao nakon ovih incidenata. Kafedžić je, međutim, bio jedan od onih koji su morali "stalno o nečemu da se izjašnjavaju". A neki su prolazili potpuno nekažnjeno za svoje propuste.

"Kada sam ulazio u tu zgradu, meni se počeo želudac okretati, dođe mi muka. Požalio sam se doktoru i dobio sam bolovanje, jer sam se stvarno loše psihički osjećao. U to vrijeme je i psiholog Puran Hadžo prolazio torturu kao i ja, a slična situacija je bila i sa Amarom Čizmićem, i to samo iz razloga što smo se otvoreno protivili nezakonitostima", kaže Kafedžić.

Kafedžić i kolege ulažu još jednu žalbu zbog bezbjednosne situacije, incidenata, zapošljavanje mimo pravilnika. Desio se međutim još jedan incident - momak u Zavodu je bio izboden - i nakon toga se angažuju profesionalna zaštitarska agencija, psihijatar i još dva radnika.

"A mi smo, naravno, dobili otkaz. U novembru 2013. pokrenuli smo tužbu za zaštitu od diskriminacije i mobinga. Sud je direktora obavijestio o tužbi 24. decembra, a nama su otkazi uručeni 25. decembra iste godine. To je bila tipična odmazda, desilo se u momentu kada smo svi bili na bolovanju", nastavlja Kafedžić.

Sud je odbio zahtjev privremene mjere povratka na radno mjesto, iako Kafedžić i kolege nemaju drugih prihoda i imaju porodice.

"Znači, čovjek nam je svojevoljno dao otkaz, nismo imali kome da se žalimo, i opet je sud stao na njegovu stranu. I ja tu ništa ne mogu. Iako sam potkrijepljen materijalnim dokazima i sve ovo što sam rekao imam 90 odsto na papirima, opet je teško na sudu išta postići", navodi Kafedžić, donosi Diskriminacija.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije