Društvo

Ista prava za sve poplavljene

Ista prava za sve poplavljene
Ista prava za sve poplavljene

BANJALUKA - Poplave iz avgusta tretiraju se kao i one koje su RS zadesile u maju, što znači da će oni građani koji su nedavno pretrpjeli poplave u svojim domaćinstvima imati ista prava kao i oni građani i domaćinstva koja su poplavljena u maju.

Kazala je to Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, na pauzi treće sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti RS, koja je održana danas u Banjaluci.

"Ovi građani biće evidentirani, sprovodi se ista procedura, a lokalne komisije odrađuju svoj dio posla u vezi s procjenom štete, tako da će se sva evidentirana šteta naći u jedinstvenom registru štete. Neće se praviti razlika kada su u pitanju domaćinstva i građani, jer razumijemo da su potrebe velike kako za majske, tako i za avgustovske poplave", kazala je Cvijanovićeva.

Kako je rekla, na sjednici je bilo riječi o praćenju i realizaciji podjele vaučera, a situaciju u vezi s tim ocijenila je kao zadovoljavajuću.

"Ukupno je evidentirano oko tri hiljade nepodijeljenih vaučera s tim da je jedan veći broj u opticaju i da se dijeli", kazala je Cvijanovićeva.

Traži se i rješenje za jedan broj građana u RS koji su poplavljeni, a za koje se pouzdano zna da žive u poplavljenim objektima, a imaju prebivalište na drugoj lokaciji, kako bi bili obeštećeni.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i član UO Fonda solidarnosti RS, kazao je kako je samo u avgustovskim poplavama u ovom gradu stradalo 550 objekata, ali da je sanacija nasipa najveća potreba.

"Neka mjesta, kao što su Nova i Stara Janja, bila su poplavljena u posljednjih nekoliko godina pet puta, a ove godine tri puta", kazao je Mićić.

Juri Afanasijev, rezidentni predstavnik UNDP-a za BiH, kazao je kako je članove Upravnog odbora informisao o programima pomoći.

"EU je osigurala sredstva za obnovu u obrazovnom sektoru, a obavijestili smo ih da se radi o 30 objekata u RS, a za dodatnih sedam obnova uskoro počinje. Takođe, sredstvima EU započinjemo obnovu 2.000 kuća i stanova, i kao Ujedinjene nacije ćemo raditi na tome da se najprije pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije