Društvo

Istanbulska konvencija stupa na snagu 1. avgusta

Istanbulska konvencija stupa na snagu 1. avgusta
Istanbulska konvencija stupa na snagu 1. avgusta

SARAJEVO - U BiH će 1. avgusta stupiti na snagu Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatija kao Istanbulska konvencija.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz rekla je da je Konvencija prvi međunarodno-pravno obvezujući instrument otvoren za sve zemlje svijeta, koji pruža sveobuhvatan set mjera za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u porodici, a predviđa i kaznu za počinioca.

Ona je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakla da se kršenje prava i nasilje nad ženama, nažalost, dešava svakodnevno svugdje u svijetu, zbog čega se u posljednjim godinama posebna pažnja posvećuje navedenom problemu.

"Nasilje nad ženama ima dalekosežne posljedice na žrtve i društvo u cjelini. S posebim zadovoljstvom ističem da je Parlamentarna skupština BiH za manje od godinu dana učinila sve što je potrebno za potpisivanje, a zatim za ratifikaciju Istanbulske konvencije. BiH je 8. marta postala šesta zemlja, članica Savjeta Evrope koja je ratifikovala dokument", naglasila je Dervoz.

Direktor Agencije za ravnopravnost polova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić istakla je da se BiH ratifikovanjem Konvencije obavezala na preduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi obezbjeđivanja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja, te kažnjavanja počinilaca.

"Konvencija je prvi dokument u svijetu koji prepoznaje neravnopravnost polova kao uzrok nasilja nad ženama i nasilja u porodici i definiše način kako da se ovaj uzrok eliminiše", pojasnila je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, Agencija je izradila stategiju koja je izrađena za period od 2014. do 2018. godine i trenutno je u postupku usvajanja u Savjetu ministara BiH, a predstavlja sveobuhvatan okvir kojim se definiše način provođenja Istanbulske konvencije u BiH i usklađivanje pravnog i institucionalnog okvira sa odredbama Konvencije.

BiH je jedna od 11 evropskih zemalja koje su ratifikovale Konvenciju, među kojima se nalaze još Albanija, Andora, Austrija, Danska, Italija, Crna Gora, Srbija, Španija i Turska.

Konvenciju su ratifikovale Francuska i Švedska, ali će u tim zemljama na snagu stupiti 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije