Društvo

Isti pristup prema univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da je više sredstava iz budžeta Republike Srpske dodijeljeno Univerzitetu u Banjaluci u odnosu na Univerzitet u Istočnom Sarajevu zbog činjenice da banjalučki univerzitet ima veći broj studijskih programa, studenata i zaposlenih.

U saopštenju se navodi da su polazna osnova za to budžeti univerziteta, koji su planirani i ostvareni u prethodnom periodu, te da stoga ne može biti riječi o različitom pristupu prema jednom ili drugom univerzitetu.

"Osnovni kriterijumi koji se koriste pri određivanju iznosa koji se dođeljuju visokoškolskim ustanovama su odgovarajući ulazni parametri, kao što je broj zaposlenih koji je u direktnoj vezi sa brojem studenata i studijskih programa", navodi se u saopštenju.

Budžetskim sredstvima koja se izdvajaju za univerzitete u Srpskoj, navode u Ministarstvu, prevashodno se finansiraju plate i naknade zaposlenih na javnim visokoškolskim ustanovama.

"Osim toga, u prethodnom periodu nije bilo razlika ni u obezbjeđivanju vanbudžetskih sredstava za realizaciju mnogobrojnih aktivnosti i projekata na dva javna univerziteta", ističu u Ministarstvu.

U periodu od 2007-2014 obezbijeđena su novčana sredstva iz Razvojnog programa Republike Srpske i iz kreditnih izvora za izgradnju novih objekata, nabavku opreme i poboljšanje smještajnih kapaciteta za studente ovih univerziteta u ukupnom iznosu za Univerzitet u Istočnom Sarajevu 34.804.680 KM, a za Univerzitet u Banjaluci 34.987.980 KM.

Portali su juče objavili vijest pod naslovom "Otklonjen veći dio nepravilnosti po revizorskom izvještaju", a koja se odnosi na izvještaj sa sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo.

U njoj se navodi da je odbornik SDS-a Nebojša Popić postavio pitanje Vladi Republike Srpske "gđe je napravljena greška pa da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima za osam miliona KM manji budžet u odnosu na Univerzitet u Banjaluci", zbog čega je Ministarstvo prosvjete i kulture reagovalo i upoznalo javnost o činjenicama vezanim za ulaganja Vlade Srpske u Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije