Društvo

Ivana, Danko i David Čegar: Učili su nas da se živi od sopstvenog rada

Ivana, Danko i David Čegar: Učili su nas da se živi od sopstvenog rada
Ivana, Danko i David Čegar: Učili su nas da se živi od sopstvenog rada

BANJALUKA - Kako smo rasli i mi smo sve više poslova preuzimali na sebe i pomagali, ali ono što su nas oduvijek učili, kada je bilo koja životna tema u pitanju, jeste da ne krenemo nekim naizgled lakšim putem i željom za novcem, već koliko god možemo da se držimo pravih vrijednosti i živimo od sopstvenog rada i truda.

To učenje još nije prestalo.

Tako počinju priču za "Nezavisne" Ivana, Danko i David Čegar, mladi Banjalučani koji su pažnju javnosti nedavno skrenuli svojom proizvodnjom organske hrane u blizini Banjaluke, ali se njihov uspjeh, sasvim sigurno, ogleda u životnoj istrajnosti.

Ambicije s organskom proizvodnjom vjerovatno su uticale na Ivanu da se nakon treće godine prava u obrazovanju dalje preusmjeri u hortikulturu na Poljoprivrednom fakultetu, kao i njen stariji brat Danko, dok je najmlađi David tek upisao srednju Građevinsku školu.

"Honorarno, koliko mogu kombinovati s radovima na selu, radim i ankete za jednu agenciju za istraživanje tržišta. Danko je na završnoj godini studija i radi preko studentske zadruge kao tehnička podrška u jednoj firmi. Mama je jedina stalno zaposlena, radi u UKC RS kao medicinska sestra, dok je tata nezaposlen već godinama, a i ratni vojni invalid je V kategorije", objašnjava Ivana.

Žive u gradu, ali imaju porodično imanje koje obrađuje posljednjih šest godina, najprije za primarne potrebe, a odnedavno i mnogo više od toga.

"Ono što nas je navelo na to da počnemo da proizvodimo zdravu hranu je potreba da jedemo provjereno, zdravo, ukusno. Kada smo se preselili iz stana u kuću, otvorila se mogućnost da i sami uzgajamo hranu, kao i piliće.

Počelo je od male baštice i iz potrebe da se zemlja koristi, da ne propada", objašnjavaju Čegari.

Istovremeno je porodica na ekonomskom planu proživljavala teške trenutke, deložirani su iz smještaja u kojem su do tada bili...

"Naša osnovna sredstva su u stvari bila velika želja da se u tim lošim okolnostima nađe nešto dobro i pozitivno. Kada postoji ta želja i trud, uspije se uvijek naći neka mogućnost. Tako smo malo-pomalo došli do ovoga danas, gdje opet možemo reći da nemamo neke ogromne prinose, pogotovo ne neku ogomnu zaradu, ali imamo višak proizvoda, preko naših potreba. Ostvarujemo profit koji se vraća u ulaganja za dalju proizvodnju. Nemamo želju da po svaku cijenu zaradimo, a da kvalitet hrane opada i naša hrana je takva da se direktno iz bašte može ubrati, malo obrisati od zemlje i pojesti", objašnjavaju naši sagovornici.

Ne koriste hemiju u proizvodnji, već, kako pojašnjavaju, alternativne prirodne metode.

"Držimo piliće i ćurke. Hranimo ih sopstvenim žitaricama, njihovo đubrivo opet koristimo za zemljište iz koga dobijamo zdrave biljke. Tako da ništa ne bacamo. Uzgajamo razne kulture, počevši od malina i heljde, koje imamo u najvećoj mjeri, pa do drugih žitarica, raž, pšenica, kukuruz. Sve vrsta povrća koje uspijeva na našim prostorima, ove godine i čičoku, kao i šljive, jabuke, mušmule, šipak, dunje, jagode, grožđe, smokvu i dinje.  Sve što se može uzgajati", objašnjavaju Ivana, David i Danko.

Na bistričkom imanju "Kula", kako su ga nazvali, rade svi u porodici, odnosno, kako kažu, radne zadatke dijele po sposobnostima i njihova se satnica, dodaje Ivana, ne može izračunati.

"Mi sve uspijevamo zajedno i iako smo nas troje mladi, još nismo otišli, iako se čini da se svim silama i na sve strane trude otjerati nas mlade, zbog čega naši vršnjaci i odlaze, ne okrećući se. Mnogo je prepreka s kojima se mlad čovjek sreće ovdje, a da nisu prirodne. I dalje se pokušavamo svim legalnim silama izboriti sa svakodnevicom. Mnogo nam je lakše jer radimo to zajedno. Trudićemo se i dalje i nadamo se da neće biti potrebe da ikada odemo sa svoje zemlje", napominju Čegari.

Serijal tekstova

"Nezavisne" dva puta nedjeljno objavljuju tekstove o mladim i uspješnih u BiH. Fokus našeg interesovanja su oni koji su obrazovanjem,  znanjem, vještinama i upornošću uspjeli srušiti  prepreke na putu do vlastitog uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije