Društvo

Izgradnja roditeljske kuće čim bude prikupljena dokumentacija

Izgradnja roditeljske kuće čim bude prikupljena dokumentacija
Izgradnja roditeljske kuće čim bude prikupljena dokumentacija

BANJALUKA - Izgradnja prve roditeljske kuće u Republici Srpskoj, namijenjene djeci koja se liječe od malignih bolesti, počeće čim bude pripremljena potrebna dokumentacija, izjavila je Dijana Berić, sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

Berićeva očekuje da uskoro na sjednici Skupštine grada Banjaluka bude usvojen regulacioni plan za Univerzitetsku bolnicu Klinički centar Banjaluka, gdje će biti uvrštena čestica Roditeljska kuća.

Iz Novog urbanističkog zavoda Republike Srpske navode da su u fazi prednacrta regulacionog plana, te da je neophodno ispoštovati svu potrebnu zakonsku proceduru. Iz ove ustanove kažu da su svjesni važnosti projekta, zbog čega će što je prije moguće prednacrt uputiti lokalnom parlamentu.

Usvajanjem regulacionog plana stiču se uslovi za dobijanje svih potrebnih dozvola za izradu projekta.

Za izgradnju kuće obezbijeđeno je 850.000 KM humanitarnim aktivnostima, a realizacija ovog projekta započeta je zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Roditeljsku kuću trebalo bi da čini sedam apartmana, kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i igraonica, te druge potrebne prostorije.

U ovoj godini evidentirana su tri nova slučaja malignih bolesti, pa se u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka trenutno liječi 20 djece, dok je 34 u fazi "održavanja", odnosno kod kuće uzimaju citostatike u vidu tableta.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" provodi humanitarnu akciju prikupljanja umjetničkih slika, a sredstva od prodaje biće namijenjena djeci koja se nalaze na liječenju u Univezitetskoj bolnici Kliničkog centra Banjaluka.

Berićeva kaže da će prodajna izložba biti organizovana u maju u Kulturnom centru "Banski dvor", a umjetnici koji žele da doniraju sliku mogu je dostaviti u Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Ona je najavila i organizovanje rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu od malignih bolesti, koji bi trebalo da bude organizovan u avgustu.

Kamp će biti održan na nekoj od planina u Republici Srpskoj.

"Još prikupljamo sredstva. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu ovu našu aktivnost", rekla je Berićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije