Društvo

Izletište Svetinja, kod Bužima, krije tajnu koja masovno privlači posjetioce

Izletište Svetinja, kod Bužima, krije tajnu koja masovno privlači posjetioce
Foto: Vladimir Stojaković | Izletište Svetinja, kod Bužima, krije tajnu koja masovno privlači posjetioce
Dragan Sladojević

BUŽIM - Teško ćete pronaći stanovnika Bužima, a da vas neće znati uputiti ka izvoru Svetinja, na istoimenom izletištu, koje takav naziv nije dobilo slučajno.

Oaza mira, okupana čistim vazduhom, a okružena raskošnim zelenilom, bogata je sadržajima za odmor i razonodu, ali to obilje prirodnih ljepota nije jedino što ovdje masovno privlači posjetioce.

Za njih je jak magnet bistra, hladna, izvorska voda koju mnogi, vjerujući u čuda, piju ili se njome umivaju pa čak se tu i kupaju.

Uvjerenje u natprirodne moći dragocjene tečnosti, koja se u bužimskoj mjesnoj zajednici Čava sliva niz vodopad visok 16 metara, obezbijedilo je tom lokalitetu titulu najpoznatijeg izletišta u ovoj opštini.

Izvoru Svetinja se još od davnina pripisuju brojne legende koje se prenose s koljena na koljeno, a najveći odjek ostavio je prošlogodišnji, teško objašnjiv fenomen  navodno je devetogodišnjak, slijep od rođenja, progledao nakon što se tu umio.

Baš na Đurđevdan, 6. maja, na datum kojeg svake godine, po tvrdnjama mnogih, voda poteče tačno u podne, majka je umila svog sina, a on je tad prvi put, tvrdi se, vidio njeno lice.

Tog datuma, iz godine u godinu, ovdje se okuplja armija znatiželjnika, ali posjete nisu rijetke ni ostalim danima.

Opštinski načelnik Zikrija Duraković za "Nezavisne" kaže da je riječ o izletištu čijim se ambijentom ponose.

"Investirali smo tu već određena sredstva i doveli ovu lokaciju u ljepše svjetlo. Moramo je još unaprijediti i održavati, jer nemamo puno takvih turistički zanimljivih lokacija", naglašava Duraković.

Načelnik Bužima dodaje da su posjete ovom izletištu česte, kako individualne tako i grupne.

"Posjećuju izletište najčešće vikendom, ali i poslije radnog vremena. Ljudi su zainteresovani za tu lokaciju i mi na to moramo obratiti pažnju", kazao je Duraković.

Husein Mulalić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Čava, kaže da zaista, kada je riječ o ovom izvoru, postoji više legendi, a u koje on lično ne vjeruje.

"Tu bude mnogo posjetilaca, pogotovo 6. maja. Zadnji put se, po procjenama onih koji su tu bili, ovdje okupilo između 3.500 do 4.000 ljudi. Ostalih dana, a posebno vikendom, na izletištu se može roštiljati i fino odmoriti", naveo je Mulalić.

Izvor Svetinja u narodu je poznat i kao Ibret (čudo) izvor. Udaljen je oko pet kilometara od puta koji povezuje Bosansku Krupu i Bužim. Iz izvorišta voda poteče nekoliko puta dnevno, pa opet presuši.

Osim tvrdnje da je ovdje progledao devetogodišnjak, postoji i priča da se baš tu vid vratio jednoj djevojci, koja je zanoćila u blizini izvora te je, čuvši žuborenje vode, prišla, umila se i  progledala.

Dok mnogi vjeruju da je samo po sebi neobično to što izvor daje vodu pa presuši, nauka ima svoje objašnjenje. Po mišljenju stručnjaka, u pitanju je potajnica, tipični kraški izvor iz kojeg voda povremeno ističe u pravilnim vremenskim razmacima.

Bilo da vjerujete u prirodne ili natprirodne moći ove vode, ili da ste pak skeptični, riječ je o lokaciji koju treba posjetiti, pogotovo ako ste željni bjekstva od stresne svakodnevice.

Površina uz izvor, uvjerila se i ekipa "Nezavisnih", uređena je besprijekorno te prilagođena i za najistančanije ukuse. Prošarana je stazama i mostićima preko rječice, uz bazene za osvježenje i dovoljno zelenila pogodnog za odmor i rekreaciju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije