Društvo

Izmjene pravilnika o poljoprivrednim podsticajima zapele na potpisima

Izmjene pravilnika o poljoprivrednim podsticajima zapele na potpisima
Izmjene pravilnika o poljoprivrednim podsticajima zapele na potpisima

BANJALUKA - Iako je poljoprivrednicima u Republici Srpskoj omogućeno da kroz svoje prijedloge izvrše izmjene i dopune Pravilnika o podsticajima za ovu godinu, a na koji su imali brojne primjedbe, to nisu uradili jer, kako saznajemo, nisu uspjeli da se usaglase.

Da podsjetimo, dogovor nakon sastanka održanog u Banjaluci početkom aprila, a kojem su pored poljoprivrednika i ministra prisustvovali i predsjednik i premijerka RS, bio je da se kroz nekoliko dana predoče konkretni prijedlozi usaglašeni od svih predstavnika poljoprivrednika.

To je, kako se ispostavilo, veoma teško ispuniti, jer ni tri sedmice nakon sastanka u resornom ministarstvu nisu zaprimili prijedlog izmjena.

"Ministarstvu nije stigao usaglašen prijedlog za izmjene pravilnika od svih udruženja, onako kako je to bilo dogovoreno na sastanku s predsjednikom Dodikom i premijerkom Cvijanović. Dogovor je bio da se postigne konsenzus svih udruženja u vezi s izmjenama pravilnika i da taj, zajednički prijedlog, potpišu predsjednici udruženja koji su bili na pomenutim konsultacijama", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Sa druge strane, kako kažu, stigao je jedan broj pojedinačnih prijedloga, ali oni nisu usaglašeni, odnosno jedan drugog isključuju, prvenstveno kada su u pitanju kapitalna ulaganja.

Kako saznajemo, između poljoprivrednika u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS došlo je do sukoba mišljenja, jer su jedni zagovarali ideju da subvencije za kapitalna ulaganja treba preusmjeriti u podsticaje za tekuću proizvodnju, a s čime se drugi nisu složili.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara i ujedno predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže kako je to riješeno i kako su stavovi usaglašeni.

"Donijeli smo odluku da se kapitalna ulaganja i investicije za voćarsku i biljnu proizvodnju ne ukidaju. U pitanju su višegodišnji zasadi koji ne mogu trpjeti ni jednu godinu da se u njih ne ulaže. Donijeli smo i odluku da se svi proizvođači limitiraju. Ako su podsticaji od, primjera radi, 100.000 KM maksimum za živinare, da to bude isto i za proizvođače mlijeka. Znači, ne može neko da dobije 100.000, a neko milion", kaže Dojčinović.

Međutim, tu se pojavio novi problem, jer u Ministarstvu traže potpise svih predsjednika udruženja članova Saveza.

"Nakon sastanka u Banjaluci imali smo sjednicu Upravnog odbora na kojoj smo usaglasili prijedloge izmjena pravilnika, ali to Ministarstvu nije bilo dovoljno jer su tražili potpise o saglasnosti svih onih udruženja u Savezu. Mi smatramo da je odluka donesena na sjednici Upravnog odbora mjerodavna i da ako to potpiše predsjednik Saveza, ne moraju svi pojedinačno potpisivati, jer kada, primjera radi, Vlada donese odluku, nju ne potpisuju svi ministri. Mislim da se ovdje ide u pravcu da se Savez razbije", kaže Dojčinović.

Sa druge strane, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara, kaže kako poljoprivrednici nemaju vremena za prepiske jer rade na njivama.

"Mi ne sjedimo u kancelarijama i dopisujemo se s Ministarstvom. Sem toga, s njima i ne treba da se dopisujemo, nego s predsjednikom RS, jer je tako i dogovoreno", kazao je Usorac i dodao kako očekuje da bi do novog sastanka između poljoprivrednika i nadležnih moglo doći u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije