Društvo

Izvođaču naređeno da počne graditi državni zatvor

Izvođaču naređeno da počne graditi državni zatvor
Izvođaču naređeno da počne graditi državni zatvor

SARAJEVO - Špansko-češkom konzorciju OHL konačno je izdata naredba da počne graditi državni zatvor u Istočnom Sarajevu, za koji je kamen temeljac položen još 2006. godine, potvrdio je danas Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju projekta.

Ugovor sa konzorcijem OHL, vrijedan 26,5 miliona eura, potpisan je 4. juna ove godine i tad je rečeno da će izgradnja početi najkasnije početkom jula. Bašić tvrdi da radovi još nisu počeli jer nadzorni organ, kompanije "Incosa" i "Unioninvest", nisu bile završile posao svog licenciranja zbog čega izvođaču nisu mogle ni izdati naredbu o početku izgradnje.

"Sad je i taj administrativni dio završen, naredba je izdata i izvođač ima rok od 28 dana da počne izgradnju, a rok od 24 mjeseca da završi sav posao", rekao je Bašić, istakavši da je izvođaču u interesu da posao što prije počne jer mu teku rokovi, a svako njihovo probijanje znači plaćanje penala.

Emir Mehmedović, predsjednik Upravnog odbora Jedinice za implementaciju projekta, odgovornog za ukupno stanje investicije, kaže da je kašnjenje posljedica neozbiljnosti izabranog nadzornog organa koji nije na vrijeme podnio zahtjev za licencu u RS.

"A tražili su da im platimo 10 posto avansa od ukupno 600.000 eura vrijednog ugovora s njima. Nismo im dali novac i pod prijetnjom raskida ugovora izvršili smo pritisak na njih da završe sve svoje obaveze i izvođaču konačno izdaju naredbu o početku izgradnje", naglasio je Mehmedović.

Jedan od razloga kašnjenja je i to što je čekana prva tranša novca iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope. Novac je tražen još 4. aprila i tek je krajem juna uplaćeno deset odsto ukupne vrijednosti izgradnje (oko 2,6 miliona eura).

"Ovaj iznos je avansno uplaćen izvođaču, a on je prije toga dostavio avansnu garanciju od četiri miliona eura tako da smo obezbijeđeni za slučaj da izvođač, nakon dobijenog novca, odluči 'dići ruke' od svega", objasnio je Mehmedović.

Prvobitna vrijednost cijelog projekta izgradnje državnog zatvora bila je oko 30 miliona KM, ali je projekat promijenjen jer nije zadovoljavao evropske standarde smještaja zatvorenika i pritvorenika pa je vrijednost više nego udvostručena i sada je 39,6 miliona eura. Od postavljanja kamena temljeca do sada su određivana i probijena dva roka za završetak izgradnje zatvora, u kojem bi trebalo da budu smješteni pritvornici i osuđenici Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije