Društvo

Jačati saradnju u borbi protiv terorizma

Jačati saradnju u borbi protiv terorizma
Jačati saradnju u borbi protiv terorizma

BUDVA – Ministri unutrašnjih poslova i ministri pravde jugoistočne Evrope saglasili su se na konferenciji u Budvi o važnosti zajedničkog pristupa sprečavanju, otkrivanju i borbi protiv terorizma u regionu.

Učesnici konferencije, koja je danas završena, saglasni su da terorizam predstavlja prijetnju koja prevazilazi granice regiona i podsjetili da kriminalci u regionu sarađuju mnogo efikasnije nego institucije, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/.

Na konferenciji su se obratili ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević, ministar pravde Crne Gore Zoran Pažen,  ministar unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjorkos Žnidar, ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

"Fenomen terorizma iziskuje regionalnu i globalnu saradnju svih relevantnih institucija i aktera", rekao je Svilanović.   

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da je dobar odziv ministara na konferenciju pokazatelj velikog interesa da se ovaj problem zajednički rješi.

"Terorizam je prijetnja koja kod naših građana izaziva latentan strah i kojom treba da se bavimo zajednički, bez odgađanja", poručio je Krivokapić.

Iz RCC-a poručuju da će nastaviti da podržavaju izradu platforme za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi koja bi okupila sve relevantne nacionalne, regionalne i međunarodne aktere s ciljem razvijanja zajedničkog pristupa pitanju terorizma i stranih boraca terorista. 

Sekretarijat RCC-a podržao je organizaciju ministarske konferencije predvođenu ministarstvima unutrašnjih poslova Crne Gore i Slovenije pod pokroviteljstvom "Brdo procesa" i albanskog predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi /SEECP/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije