Društvo

Jaki pljuskovi, ali nema mjesta panici

Jaki pljuskovi, ali nema mjesta panici
Jaki pljuskovi, ali nema mjesta panici

BANJALUKA, BIJELJINA - Dok meteorolozi najavljuju da nas narednih dana očekuju nagli pad temperature i intenzivni pljuskovi, pa će tako već sutra pasti i do 80 litara kiše po metru kvadratnom, nadležne službe uvjeravaju da prate prognozu i stanje na terenu, te da mjesta panici nema.

Štaviše, prognozirano je da će ovakvo vrijeme da potraje do kraja mjeseca, s tim što bi vrhunac vlažnog talasa trebalo da bude u noći koja je pred nama, ali ni to, kako tvrde nadležni, nije razlog za strah.

Crveni meteoalarm, koji je bio upaljen u srijedu i kojim je signalizirano izuzetno opasno vrijeme, već danas je narandžast, i ta prognoza odnosi se za sutra, što znači da, ipak, situacija nije onakva kako se isprva mislilo.

Uprkos tome, u pojedinim lokalnim zajednicama preduzeli su preventivne mjere, pa je tako Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, naložio pripravnost lokalnoj Civilnoj zaštiti i komunalnim preduzećima, u smislu da kontrolišu stanje oborinske kanalizacije, vodotokova i bujičnih potoka.

"Istovremeno, Odsjek za Civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na oprez i preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine u slučaju potrebe i eventualnog izlivanja bujičnih potoka", saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite u Bijeljini, kazao je da najavljene obilnije padavine u RS ne bi trebalo da ugroze Semberiju, gdje su korita rijeka i bujični vodotokovi gotovo prazni nakon dužeg sušnog perioda. On je ocijenio da je dobro što je vodostaj rijeke Save sada vrlo nizak.

"Rijeka Drina uvijek ima velike oscilacije i ona se stalno prati, mada se ne očekuje ugrožavanje ni od Drine", ocijenio je Ristić.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite naveli su da prate prognoze, te su građane pozvali da obrate pažnju na ličnu, uzajamnu i kolektivnu bezbjednost u vrijeme nestabilnih meteoroloških uslova, koji će prvo zahvatiti Krajinu, a potom i istok RS.

"Treba pratiti vremenske prilike i pripremiti se, ali situacija nije za paniku",

rekao je Željko Stojanović, portparol Republičke uprave Civilne zaštite.

Svi se sjećamo da su prošlog maja, nakon upaljenog crvenog meteolarma, BiH zahvatile stravične poplave, nakon čega je mnogo urađeno na odbrani i zaštiti, ali posla ima još i na narednim projektima se radi.

Tako su Dragan Anđelić i Radenko Crnogorac, direktori "Voda Srpske", odnosno "Prijedor puteva", danas potpisali dva ugovora za šest projekata sanacije vodoprivrednih objekata u RS, ukupno vrijednih 12 miliona KM.

"Jedan ugovor se odnosi na sanaciju savskog nasipa na području opština Kozarska Dubica i Gradiška u dužini oko 15 kilometara, a riječ je o ojačanju i nadvišenju nasipa", pojasnio je Anđelić.

Prema njegovim riječima, drugi projekat iz ovog ugovora je sanacija obale rijeke Save dužinom 320 metara na području Dubičke ravni, a treći je nadvišenje savskog nasipa na lokaciji Domuz skela u Semberiji.

Jedan od tri projekta iz drugog ugovora je uređenje rijeke Rakitnice u Rogatici, dužinom od 4,5 kilometara, s ciljem uklaljanja drveća, šiblja i nanosa iz korita rijeke kako bi se povećao njen proticajni profil. Drugi projekat je uređenje korita rijeke Paljanske Miljacke dužinom od 550 metara, a treći je uređenje korita rijeke Japre u opštini Novi Grad.

Crnogorac je rekao da je rok za izvođenje radova po prvom ugovoru godinu dana, dok je rok za izvođenje drugog ugovora osam mjeseci.

 

Grade bolje nego što je bilo

Aida Hadžić-Hurem, viši koordinator UN-ovog programa za oporavak od poplava, naglasila je da su putem Programa za oporavak od poplava EU upravo završili sanaciju 100 javnih objekata, a 18 je u procesu sanacije, uključujući i opremanje tih institucija namještajem i tehnikom.

Ona je naglasila da se putem UN-ovog programa za obnovu "Danas za nas" investira u sanaciju još 15 javnih objekata. Dodala je da su se prilikom sanacije vodili konceptom "izgraditi bolje nego što je bilo" nastojeći, između ostalog, doprinijeti energetskoj efikasnosti tih objekata. (Fena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije