Društvo

Javna rasprava: Napade na novinare tretirati kao krivično djelo

Javna rasprava: Napade na novinare tretirati kao krivično djelo
Javna rasprava: Napade na novinare tretirati kao krivično djelo

BANJALUKA - Klub novinara Banjaluka iznio je u petak na javnoj raspravi o Nacrtu krivičnog zakonika Republike Srpske inicijativu da se u ovaj dokument uvede novo krivično djelo - krivično djelo napad na novinara u vršenju novinarskog poziva/posla.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, naglasio je da je inicijativa proizašla iz činjenice da je posljednjih godina zabilježeno mnogo napada na novinare i da je samo u 2016. prijavljeno čak devet prijetnji smrću.

"Više od 45 odsto napada na novinare i prijetnji ne bude nikad istraženo ili se 'arhiviraju' jer se, navodno, ne može utvrditi identitet počinioca. Sloboda izražavanja podrazumijeva pravo na iznošenje informacija bez straha od sprečavanja ili kažnjavanja", kazao je Vukelić.

Na raspravi su se mogle čuti i primjedbe da novinari objavljuju informacije koje "nanose direktne štete licima i njihovim porodicama koje nikakva kazna ne može platiti", ali je diskusija okončana vrlo brzo konstatacijom da se to pitanje tretira Zakonom o kleveti i da novinari govore o drugoj vrsti problema - fizičkim napadima i prijetnjama zaposlenima u medijima.

Anton Kasipović, ministar pravde RS, istakao je da će stručna Komisija iznesene primjedbe razmatrati, a sve u cilju da se dobije što kvalitetniji dokument. Na raspravi su učestvovali i tužioci, sudije, advokati, predstavnici privredne zajednice, nevladinog sektora kao i studenti Pravnog fakulteta, a sljedeći skup je 3. aprila u Bijeljini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije