Društvo

Javni čas istorije o Jasenovcu

Javni čas istorije o Jasenovcu
Javni čas istorije o Jasenovcu

BEČ - Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" iz Austrije održalo je javni čas istorije o Jasenovcu na jednom od najpoznatijih gradskih trgova u centru Beča - Švarcenbergplacu.

O 70 godina od proboja iz Logora smrti - Jasenovca, simbola genocida koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu, govorili su predavači Grozdana Bulov, Nedeljko Savić i Srđan Mijalković. 

Oni su istakli da se prošlost, zbog zajedničke budućnosti, mora pamtiti, te da odgovornost za zločine u Jasenovcu mora da dovede i do prihvatanja odgovornosti i izvinjenja za počinjeni genocid, monstruozni holokaust nad Srbima u NDH. 

Na javnom času istorije javnosti je prvi put predstavljen i Prijedlog teksta rezolucije o proglašavanju 22. aprila danom sećanja na žrtve genocida nad Srbima. 

SPKD "Prosvjeta" pozvala je države i institucije da pomognu i podrže ovu rezoluciju, te da se aktivno uključe u proces njenog donošenja. 

Javni čas istorije na gradskom trgu u centru Beča otvorili su mališani iz "Malog hora Prosvjete", dok su djeca iz Škole srpskog jezika i Male pričaonice Društva "Prosvjeta" dijelila crvene karanfile posjetiocima javnog časa, koji su sa posebnom pažnjom pratili istorijske činjenice o stradanju Srba, Jevreja i Roma u NDH. 

Među posjetiocima su bili brojni građani Beča, predstavnici raznih organizacija i institucija, crkve i medija. 

Gosti su bili i ambasador BiH u Austriji Tanja Milašinović-Martinović, prvi savjetnik ambasade Srbije Itana Pavićević, vojni ataše ambasade BiH pukovnik Slobodan Tanasilović i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović. 

Posjetioci su imali priliku da pogledaju i dio izložbe "Ekonomija jasenovačkog logora", autora Tanje Tuleković, koju je "Prosvjeta" ranije predstavila bečkoj javnosti. 

Iz prostorija Instituta za istorijske manjine iz Beča, ova izložba je preseljena u prostor Predstavništva Republike Srpske u Beču, gdje će ostati do 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada se seli u Linc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije